Nemecko je ochotné diskutovať o spoločnom ministrovi financií eurozóny

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 17:13 • 2 min
Nemecko je ochotné diskutovať o spoločnom ministrovi financií eurozóny

BERLÍN - Nemecko je ochotné diskutovať o vytvorení postu ministra financií eurozóny, ktorý bude mať vlastný rozpočet aj vlastné príjmy z daní.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters na základe článku v dnešnom, najnovšom vydaní časopisu Der Spiegel.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker totiž v júni predstavil svoju víziu tesnejšej integrácie ekonomík menovej únie, ktorá počíta aj s tým, že jedného dňa dôjde aj k vytvoreniu spoločného ministerstva financií.

 

Podľa časopisu, ktorý sa odvoláva na zdroje z nemeckého ministerstva financií, šéf tohto rezortu Wolfgang Schäuble je vraj otvorený myšlienke transferu "značných finančných zdrojov" z výberu daní v Nemecku do separátneho rozpočtu eurozóny. Jednou z možností ako ho financovať by totiž mohol byť prevod časti z výberu dane z pridanej hodnoty a daní z príjmov štátov eurozóny do tohto spoločného rozpočtu, píše Der Spiegel.

 

"Sme pripravení seriózne rokovať o týchto otázkach," cituje časopis jedného z nemenovaných predstaviteľov ministerstva.

 

Hovorkyňa ministra Schäubleho to nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Uviedla len, že diskusia o vytvorení separátneho rozpočtu eurozóny je len na začiatku a jednotlivé body tohto plánu je potrebné posudzovať v celkovom kontexte. Okrem toho si vyžiada aj zmeny v európskych zmluvách.

 

Europoslanec Elmar Brok, popredný člen nemeckých vládnych konzervatívcov kancelárky Angely Merkelovej, zase časopisu povedal, že eurozóna by mala zvážiť zavedenie vlastnej dane.

 

Juncker vo svojej správe, ktorú pripravil v spolupráci s Európskou centrálnou bankou a ďalšími inštitúciami Európskej únie, v rámci tesnejšej integrácie navrhol väčšiu pomoc štátom, ktoré zápasia s krízou, ale v kombinácii s prísnejším disciplinárnym konaním proti tým krajinám, ktoré neplnia fiškálne ciele. A zároveň v správe odporúča, aby boli niektoré kroky prijaté čo najrýchlejšie, už v nasledujúcich dvoch rokoch. Ide napríklad o zavedenie spoločného systému poistenia vkladov či podporu konkurencieschopnosti. Medzi dlhodobejšie úlohy zaradil Juncker napríklad vytvorenie spoločného ministerstva financií.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies