Nemecké inštitúty znížili prognózy rastu domácej ekonomiky

NETKY.SK • 19 September 2011, 16:40 • 2 min
Nemecké inštitúty znížili prognózy rastu domácej ekonomiky

Nemecké inštitúty znížili prognózy rastu domácej ekonomiky

slovakia

left justify in out

img

Popredné nemecké ekonomické inštitúty sú pesimistické ohľadom budúcnosti nemeckej ekonomiky.
Hamburský inštitút svetovej ekonomiky HWWI a kielsky inštitút pre svetovú ekonomiku IfW tento týždeň výrazne znížili svoje prognózy rastu najväčšej európskej ekonomiky v budúcom roku. Hamburský HWWI počíta v roku 2012 so zvýšením nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,2 % (predtým o 2,2 %) a kielsky IfW aktuálne očakáva rast len na úrovni 0,8 % (predtým 1,6 %).
Oba inštitúty však vo svojich analýzach zdôraznili, že realita môže byť ešte oveľa horšia. Najväčším nebezpečenstvom ohrozujúcim nemeckú ekonomiku sú dlhové krízy v USA a niektorých krajinách eurozóny. Preto je hlavnou úlohou politikov nájsť spôsoby konsolidácie verejných financií, ktoré čo najmenej utlmia rast.
Podľa IfW sa Nemecko dokonca nachádza na pokraji recesie. Inštitút sa obáva, že v poslednom kvartáli tohto roka čaká nemecký HDP pokles.
V súčasnosti je však na tom najväčšia európska ekonomika ešte relatívne dobre. Situácia na trhu práce sa vyvíja pozitívne. Oba inštitúty predpokladajú, že v roku 2012 sa mierne zníži počet ľudí bez práce - z 3 miliónov na 2,9 milióna. Brzdou ekonomiky bude súkromná spotreba a investície firiem. Ich rast by sa mal výrazne spomaliť, nezačnú však klesať.
Problémom je vývoz, ktorý je motorom nemeckého hospodárstva. Mnoho krajín, ktoré pre Berlín predstavujú dôležitých obchodných partnerov a exportné trhy, musia realizovať konsolidačné programy, aby dostali pod kontrolu svoje dlhy. To bude mať negatívny vplyv na rast ekonomiky v týchto krajinách. Ďalším negatívnym faktorom je, že na budúci rok sa spomalí rast aj v rozvíjajúcich sa krajinách. Z toho vyplýva ochladenie svetovej ekonomiky a obchodu. Pozitívnou správou je len to, že sa zároveň znížia aj inflačné tlaky. Tempo rastu spotrebiteľských cien by v roku 2012 podľa oboch inštitútov malo klesnúť pod 2 %.
Obidva inštitúty zdôrazňujú, že vysoké verejné dlhy v mnohých krajinách predstavujú pre svetovú ekonomiku veľké riziká a neistoty. "Problémy sa ešte ani zďaleka nevyriešili a naďalej pretrvávajú riziká, že vývoj môže byť ešte výrazne negatívnejší," uvádza sa v analýze HWWI.
Podľa IfW je medzi konsolidáciou a rastom ekonomiky komplikovaný vzťah. Aj kielsky inštitút upozorňuje na potenciálne nové šoky z tejto strany, ako sú napríklad štátne bankroty alebo nárast úrokových sadzieb z dôvodu zvýšenia rizík. To môže spôsobiť nové turbulencie na finančných trhoch, zvýšiť neistotu a ešte viac utlmiť rast ekonomiky. "Potom by sa recesii nevyhlo ani Nemecko," tvrdí IfW.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies