Nemecké banky naznačili podporu spoločnému poisteniu vkladov

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 16:25 • 2 min
Nemecké banky naznačili podporu spoločnému poisteniu vkladov

FRANKFURT - Nemecké banky zmierňujú svoj odpor k zavedeniu spoločného mechanizmu ochrany vkladov v EÚ. Šéf tamojšej bankovej asociácie (BDB) zároveň podporil aj vytvorenie európskeho mechanizmu likvidácie bánk vo finančných ťažkostiach, čo by podľa neho ochránilo peniaze daňových poplatníkov.

slovakia

left justify in out

"Spoločný systém ochrany vkladov je potrebný," uviedol Jürgen Fitschen vo vyhlásení, ktoré zverejnila v stredu agentúra Reuters. Rodiacu sa bankovú úniu označil za "správny krok", okamžité zavedenie spoločných záruk však nepodporil. "Nie dnes, dúfam len, že jedného dňa sa k tomu dopracujeme. Naše obavy sú oprávnené," zdôraznil Fitschen. Nemecké banky doteraz odmietali možnosť zavedenia mechanizmov, ktoré by počítali s ich účasťou pri zachraňovaní bánk v iných štátoch EÚ.

Na vytvorení bankovej únie sa lídri európskej dvadsaťsedmičky dohodli minulý rok v júni. Podoba a životaschopnosť mechanizmu je však v rámci EÚ predmetom sporov, keď pochybnosti zaznievajú najmä z Nemecka. Ako prvý krok v rámci budovania bankovej únie by mala Európska centrálna banka (ECB) od polovice budúceho roka prevziať dohľad nad všetkými úverovými ústavmi v EÚ. Zavedenie ďalších pilierov, ktorými sú spoločný fond likvidácie bánk a jednotný systém ochrany vkladov, však zostáva neisté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies