Nemecká kancelárka vyzvala bosnianskych lídrov na reformy

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 19:02 • 2 min
Nemecká kancelárka vyzvala bosnianskych lídrov na reformy

SARAJEVO - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes v Sarajeve lídrov Bosny a Hercegoviny na reformy.

slovakia

left justify in out

 V tejto krajine existujú problémy, ktoré sa musia prekonať. Rozvojom tejto balkánskej krajiny môže získať celý región, zdôraznila šéfka nemeckej vlády po stretnutí s členmi bosnianskeho prezídia, informovala agentúra APA.
     

Merkelová vyjadrila spokojnosť so stabilizačnou a asociačnou dohodou s Európskou úniou, ktorá vstúpila do platnosti začiatkom júna, teda osem rokov po jej podpísaní. Za ďalší krok označila otvorenie rokovaní o štatúte kandidátskej krajiny na členstvo v Únii a pripomenula, že práve Nemecko vlani spustilo iniciatívu, ktorá by mala pomôcť procesu približovania Bosny k EÚ.
     

Nemecká kancelárka hovorila podľa vlastných slov s bosnianskymi predstaviteľmi aj o možnosti zamestnania odborne pripravených pracovných síl z Bosny v Nemecku, ktoré ich potrebuje. To my mohlo tiež poslúžiť európskej perspektíve, dodala.

     

Práve európsku perspektívu spomenula Angela Merkelová aj v súvislosti s blížiacim sa 20. výročím masakry v Strebrenici, na margo ktorej konštatovala, že si vyžaduje odvahu formovať budúcnosť, v ktorej sa niečo podobné už nikdy nestane. Súčasne vyjadrila nádej, že sa západný Balkán stane regiónom, ktorý žije v mieri.
     

Hlasovanie o britskom návrhu rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, ktorý Rusko v stredu zablokovalo využitím práva veta, podľa Merkelovej ukázalo pretrvávajúcu odlišnosť postojov.
     

Merkelová sa už krátko po prílete do Sarajeva stretla aj s bosnianskym premiérom Denisom Zvizdičom. Dnes mala na programe ešte schôdzku s pozostalými obetí zo Srebrenice, zastúpenými v organizácii Matky zo Srebrenice, a prehliadku expozície venovanej udalostiam v tejto bosnianskej enkláve z roku 1995.
     

Bosna a Hercegovina je poslednou zastávkou na Merkelovej okružnej ceste po krajinách západného Balkánu, v rámci ktorej predtým navštívila Albánsko a Srbsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies