Nemecká ekonomika sa pravdepodobne vrátila k rastu

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 13:26 • 2 min
Nemecká ekonomika sa pravdepodobne vrátila k rastu

BERLÍN - Nemecká ekonomika sa pravdepodobne vrátila v prvom kvartáli k rastu po tom, ako v poslednom štvrťroku vlaňajška oslabila. Motorom rastu bol sektor služieb. V pondelok o tom informovala nemecká centrálna banka vo svojej mesačnej správe.

slovakia

left justify in out

Bundesbank ďalej uviedla, že rast sektora služieb, ktorý sa na nemeckom hrubom domácom produkte (HDP) podieľa približne dvoma tretinami, bol pravdepodobne motorom ekonomiky, zatiaľ čo aktivita v priemysle zostala mierna. "Aj keď priemysel pravdepodobne v prvom kvartáli neposkytol žiadny rastový impulz, sektor služieb by mal opäť rásť a v tomto kontexte to vyzerá tak, že HDP tiež rástol,“ uvádza nemecká centrálna banka. Berlín má zverejniť údaje o vývoji HDP za prvý kvartál 15. mája.

Najväčšia európska ekonomika sa počas prvých dvoch rokov krízy držala dobre, v minulom roku však pocítila dopad oslabeného dopytu v eurozóne. Nemecké hospodárstvo sa v poslednom kvartáli 2012 zmenšilo o 0,6 % a vláda predpokladá, že tento rok porastie iba o 0,4 %. V budúcom roku však Berlín očakáva návrat k dynamickejšiemu rastu. Vďaka opätovnému rozbehu ekonomiky Nemecko v roku 2014 porastie tempom "výrazne nad úrovňou 1 %", povedal pre denník Bild minister financií Philipp Rösler, pričom oficiálne predpovede hovoria o 1,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies