Slovenskí vedci vyvinuli "čističku" podzemných vôd. Chcú tak pomôcť pri záchrane Žitného ostrova

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 16:28 • 2 min
Slovenskí vedci vyvinuli "čističku" podzemných vôd. Chcú tak pomôcť pri záchrane Žitného ostrova

BRATISLAVA – Slovenská akadémia vied (SAV) ponúka pomoc pri záchrane podzemných vôd Žitného ostrova, ktoré sú najväčšou prirodzenou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe.

slovakia

left justify in out

 

Žitný ostrov je dlhé roky priamo ohrozený masívnym chemickým znečistením, najmä odpadmi z výroby v bývalých Chemických závodoch J. Dimitrova, ale aj ďalšou priemyselnou činnosťou na území Bratislavy. Informovala o tom hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

 

 

Nová technológi vyčistí podzemné vody
Vedci zo SAV navrhli bezodpadovú technológiu čistenia podzemných vôd vo Vrakuni a sú pripravení pri odstraňovaní znečistenia pomôcť.

 

Tamojšie znečistenie vyžaduje podľa SAV aplikáciu pokročilých fyzikálno-chemických a biologických postupov. „Nosnou metódou nami navrhovanej technológie je elektrochemická oxidácia, ktorá je vhodná na spracovanie vôd obsahujúcich ťažko rozložiteľné a vysoko toxické látky. Jej hlavnou výhodou je, že nepoužíva žiadne chemické látky, iba elektrickú energiu,“ vysvetlil Daniel Kupka, vedúci Oddelenia minerálnych biotechnológií na Ústave geotechniky SAV.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO Komunisti sú už dávno preč, no toxická skládka vo Vrakuni nás likviduje naďalej

 

Skládku treba zakonzervovať

Riešenie SAV má pomôcť pri sanácii tamojšej skládky. Filtračná technológia môže nájsť využitie po vybudovaní podzemnej a povrchovej tesniacej vrstvy, ktorá skládku vo Vrakuni odizoluje.

 

img

 

„Odčerpávanie a čistenie vody nahromadenej v tomto telese tak zastaví toxický mrak, ktorý dnes prúdi rýchlosťou 300-500 metrov za rok a smeruje do husto obývaného, poľnohospodársky a vodohospodársky využívaného územia,“ uviedla Gáliková.

Na projekte v tejto oblasti pracujú aj vedeckí pracovníci z Ústavu geotechniky SAV v Košiciach, ktorí vďaka koordinácii medzinárodného projektu Čistenie vôd a pôd od zmiešaných kontaminantov – WaSClean v rokoch 2013-2017 priniesli významné výsledky v základnom výskume a dôležité know-how, ktoré dokážu uplatniť pri sanácii environmentálnej záťaže vo Vrakuni.

 

Následne spolu s vedcami z Univerzity Komenského testovali rôzne spôsoby čistenia reálnych vzoriek vôd z vrakunskej skládky.

 

Projekt finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj a po jeho ukončení Ústav geotechniky SAV pokračoval vo výskume, ktorý financoval z vlastných zdrojov.


Mohlo by vás zaujímať: BVS Bratislava podáva trestné oznámenie za úmyselné znečistenie vody



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies