Nemci sa čoraz hlasnejšie dožadujú odchodu Grécka z eurozóny

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 11:21 • 2 min
Nemci sa čoraz hlasnejšie dožadujú odchodu Grécka z eurozóny

BERLÍN - Francúzsko a Nemecko zvolali mimoriadny summit lídrov eurozóny po referende, v ktorom Gréci odmietli podmienky záchranného balíka. V Berlíne sa čoraz hlasnejšie ozývajú výzvy na odstrihnutie Atén od spoločnej európskej meny, konštatuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, líder koaličných sociálnych demokratov, po referende uviedol, že si nevie predstaviť nové rokovania o ďalšej pôžičke Aténam po tom, ako grécki voliči odmietli podmienky veriteľov. A odkázal Grékom, že zničili akékoľvek vyhliadky na kompromisnú dohodu s partnermi z eurozóny, keď v referende odmietli reformy a úsporné opatrenia.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande dnes ráno spolu telefonovali a popoludní sa zídu v Paríži, aby pripravili spoločnú odpoveď Grékom. Predseda Európskej rady Donald Tusk na ich žiadosť zvolal na utorok 7. júla na 18. hodinu SELČ do Bruselu mimoriadny summit lídrov eurozóny o Grécku.

 

Podľa Gabriela však ľavicová grécka vláda na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom strhla posledný most smerom k dohode medzi Aténami a ich veriteľmi. Gabriel sa pritom dlho snažil o kompromis s Gréckom, ale pred pár týždňami aj jemu došla trpezlivosť a pritvrdil svoje vyhlásenia na adresu Atén, ktoré vytrvalo odmietali požiadavky veriteľov. Jeho slová tak odrážajú rastúci hnev nemeckej verejnosti, ktorá v čoraz väčšej miere požaduje odchod Grécka z eurozóny napriek tomu, že podľa pôvodného zámeru malo byť členstvo v menovom bloku nezvratné.

 

Zatiaľ nie je jasné, či Merkelová, ktorá opakovane vyhlasovala, že chce udržať Grécko v eurozóne, tiež pritvrdí svoj postoj k Aténam. Ale vysoko postavení členovia jej vládneho bloku už dávno netaja svoju nespokojnosť s postupom gréckej ľavicovej vlády.

 

Nedeľné referendum tak ešte prehĺbilo rozdiely medi hŕstkou sympatizantov s Gréckom - väčšinou v Taliansku a vo Francúzsku - a stúpencami tvrdej línie na čele s Nemeckom, ktorí už majú dosť nalievania peňazí do zadlženej krajiny, čo si neplní svoje záväzky.

 

Taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni sa napriek všetkému domnieva, že eurozóna by sa znova mala pokúsiť o dohodu s Gréckom. Ostaní lídri Európskej únie (EÚ) však mlčia a agentúra Reuters označila toto ticho za "hrozivé". Ich telefónne linky sú síce horúce, ale vyhýbajú sa verejným vyhláseniam.

 

Európska komisia (EK) len konštatovala, že berie na vedomie a rešpektuje výsledky gréckeho referenda. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zase uviedol, že EÚ by mala začať pripravovať humanitárnu pomoc pre Grécko.

 

Na dnes majú naplánovanú telekonferenciu aj experti tzv. Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny). Ale v zásade sa rokovania budú odvíjať od postoja Nemecka. Šéf nemeckej bankovej asociácie v tejto súvislosti vyhlásil, že Grécko porušilo pravidlá eurozóny a malo by teda blok opustiť. A šéf združenia nemeckých exportérov dodal, že si nevie predstaviť, ako by mohlo Grécko po referende zostať členom menovej únie.

 

Zmluva o EÚ s vystúpením niektorého členov z eurozóny nepočítala, ale nemecký minister financií Wolfgang Schäuble je vraj naklonený myšlienke urobiť z Grécka exemplárny príklad pre nedisciplinovaných a dotlačiť ho k odchodu z bloku. Tvrdia to zdroje z nemeckej politickej scény.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies