Nemci chcú vyhrať skupinu, Severní Íri zabojovať o postup

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 11:49 • 2 min
Nemci chcú vyhrať skupinu, Severní Íri zabojovať o postup

PARÍŽ - Úradujúci majstri sveta z Nemecka môžu v utorok v dueli proti Severnému Írsku spečatiť prvenstvo v základnej C-skupine európskeho šampionátu vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak aj v prípade remízy, ak v paralelnom stretnutí Poliaci nevyhrajú nad Ukrajinou. Severní Íri majú po historickom triumfe nad Ukrajinou na konte tri body a stále myslia na prienik do osemfinále. Zápas v parížskom Parku princov (18.00 h) rozhoduje Francúz Clément Turpin.

 

Nemci si bezgólovou remízou s Poľskom výtazne priblížili účasť vo vyraďovačke, kouč Joachim Löw ale zatiaľ nemôže byť úplne spokojný s ofenzívnou produkciou mužstva. Bez gólu je zatiaľ aj kanonier Thomas Müller.

 

"Niekedy hrám dobre, ale neskórujem a som terčom kritiky. Inokedy sa ani nedostanem do hry, no po góle som hrdinom. Je to relatívne, ale verím, že to príde," povedal pre nemecké médiá. Jeho spoluhráč Mario Götze verí, že Nemci postúpia z prvého miesta: "Sme v dobrej pozícii, aby sme si zabezpečili víťazstvo v skupine. Očakávam, že Severní Íri sa zatiahnu hlboko do defenzívy a našou úlohou bude teda rýchlo posúvať loptu od nohy a hľadať vertikálne riešenia situácií."

 

Dlhých 34 rokov čakali fanúšikovia Severného Írska na výhru na veľkom podujatí. Vo štvrtok už "zeleno-biela armáda" po výhre 2:0 nad Ukrajinou oslavovala svoj premiérový triumf na európskych šampionátoch. Teraz má pred sebou ďalší cieľ - proti favoritovi uhrať výsledok, ktorý by mužstvu zabezpečil postup. Za istých okolností môže tímu stačiť na prienik od osemfinále aj prehra, ambíciou je ale bodovať. "Mnoho ľudí hovorilo, že nezískame ani bod a my sme už získali tri. Ale to nemusí byť z našej strany všetko," vyhlásil strelec prvého gólu Severného Írska na EURO 2016 Gareth McAuley. Jeho kolega Jamie Ward verí, že Nemcov potrápia: "Máme všetko vo svojich rukách. V utorok pôjde o všetko a popasujeme sa o šancu." Zdravotné problémy brankára Michaela McGoverna sú vyriešené a nemal by chýbať v základnej zostave.

 

Severní Íri doteraz v štrnástich vzájomných dueloch zdolali Nemecko iba dvakrát, inšpirujú ich ale najmä dve senzačné víťazstvá v rámci kvalifikácie ME 1984. V oboch dueloch hral vtedy aj súčasný asistent trénera Jimmy Nicholl. Na vrcholnom podujatí sa obe krajiny stretli iba raz - na MS 1958 sa zrodila v skupine remíza 2:2. Naposledy v júni 2005 vyhrali Nemci v príprave v Belfaste jasne 4:1.

 

C-skupina:

Severné Írsko - Nemecko (utorok 21. júna, 18.00 h, Paríž - Park princov)

Predpokladané zostavy:

Sev. Írsko: McGovern - Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans - C. Evans, Davis, Norwood - J. Ward, Washington, Dallas

Nemecko: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels, Hector - Khedira, Kroos - Götze, Özil, Schürrle - Müller

 

Tabuľka C-skupiny:

1. Nemecko 2 1 1 0 2:0 4

2. Poľsko 2 1 1 0 1:0 4

3. Sev. Írsko 2 1 0 1 2:1 3

4. Ukrajina 2 0 0 2 0:4 0



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies