Neapolské hudobníčky z Tria Assurd predstavia v Bratislave hudbu z Kampánie

NETKY.SK • 29 Jún 2018, 07:42 • 2 min
Neapolské hudobníčky z Tria Assurd predstavia v Bratislave hudbu z Kampánie

BRATISLAVA - Festival Dolce Vitaj v Bratislave uzavrie v piatok koncert neapolského ženského Tria Assurd. Inšpiratívny príklad world music prináša spontánnu esenciu Južného Talianska, avizujú organizátori vystúpenia tria, ktoré používa tradičné nástroje ako tamburíny a akordeón a za 25 rokov svojej existencie sa stalo známe po celom svete. Svoje umenie prezentovali vo významných svetových divadlách a spolupracovali s najlepšími tanečnými súbormi od Kanady, USA, Chile až po Nemecko a Švajčiarsko.

slovakia

left justify in out

"Ľudová hudba je vyjadrením temperamentu obyvateľov určitého miesta. Prinášať hudbu z Kampánie do celého sveta preto znamená predstavovať povahu krajín, v ktorej tieto piesne vznikli a naďalej tam žijú. Samozrejme, sme veľmi rady, že sa zoznámime s bratislavským publikom a dúfame, že mu odovzdáme a zároveň od neho prijmeme veľa pozitívnej energie," komentovali svoju premiéru na Slovensku neapolské hudobníčky.

 

Trio tvoria Cristina Vetrone (spev a akordeón), Lorella Monti (spev a bicie nástroje), Enza Prestia (spev a bicie nástroje). Za ostatné mesiace veľa cestujú, nielen po Európe. Zhodli sa tiež na tom, že každá skúsenosť a stretnutie malo pre nich význam a bolo prínosom. Za zvlášť dôležité a smerodajné označili stretnutie s talianskym choreografom a tanečníkom Maurom Bigonzettim, ktorý sa zameriava na súčasný balet a presadil sa na medzinárodnej tanečnej scéne. Trio spolupracovalo s tanečnými spoločnosťami ako Ater Balletto, Les Grands Ballets Canadiens de Montreal, Dortmund Ballet, Basel Ballet, Gauthier Dance, Ballet de Santiago, Nuova Compagnia di Canto Popolare či Art Ensamble of Chicago. "Ide o silný vzájomný vzťah. Tanec sa bez hudby nezaobíde a hudba sa vo víre tanca umocňuje. Je to ako vzduch, vďaka ktorému vzplanie oheň," dodávajú hudobníčky k spojeniu hudby a tanca. Svoje umenie predstavia vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu o 19.00 h. Vstup je voľný.

 

Doznievajúci Dolce Vitaj 2018 zrekapitulovala pre TASR Adriána Šulíková z Talianskeho inštitútu v Bratislave. Jedenásty ročník festivalu považuje za najúspešnejší v rámci programovej rôznorodosti, návštevnosti jednotlivých podujatí aj atraktivity hostí. "Prehliadka Cinevitaj mala takmer 1000 návštevníkov, v Slovenskom národnom divadle sme mali predstavenie Emmy Dante, významnej talianskej divadelnej režisérky, mali sme tu spisovateľku Donatellu Di Pietrantonio, víťazku literárnej ceny Premio Campiello, významné koncerty. Dúfam, že aj návštevníci festivalu boli spokojní a že sa nám to podarí ešte zavŕšiť záverečným koncertom," uzavrela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies