NDS pokračuje v príprave stavby D1 Turany - Hubová

NETKY.SK • 27 August 2014, 14:44 • 2 min
NDS pokračuje v príprave stavby D1 Turany - Hubová

BRATISALVA - Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) už zaslala ministerstvu životného prostredia porovnávaciu štúdiu s možnosťami vedenia trasy plánovanej diaľnice D1 Turany - Hubová.

slovakia

left justify in out

Porovnávacia štúdia podľa diaľničiarov vychádza zo všetkých doteraz známych skutočností a vypracovaných dokumentácií. Všetky dotknuté subjekty sa môžu vyjadriť k štúdii cez pripomienky, ministerstvo životného prostredia ju uverejnilo na enviroportáli. "Tento krok je uskutočnený v súlade s národnou a európskou legislatívou a naplňuje požiadavku Európskej komisie pri príprave tohto projektu," oznámila NDS.

 

NDS ešte vlani zmenila podklady pre budúcu verejnú súťaž na výstavbu D1 Turany - Hubová v plánovanej dĺžke 13,6 km. Zdôvodnila to rozsiahlym svahovým zosuvom v horskom masíve neďaleko obce Šútovo v polovici apríla minulého roku. Ten má vplyv na riešenie trasy úseku diaľnice v kilometri 2,9 až 3,6 aj na rozsah súťažných podkladov. Následkom toho sa zmení predpokladaná cena aj jednotlivé termíny výstavby. Pôvodne sa so stavbou diaľnice medzi Martinom a Ružomberkom malo začať v polovici roku 2015 a práce s odhadovanými nákladmi okolo 700 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty mali trvať štyri roky. 

 

Ak by sa úsek D1 Turany - Hubová staval povrchovým variantom podľa pôvodných plánov údolím Váhu s tunelmi Rojkov a Havran, podľa NDS by mohli práce začať v roku 2016 a trvať tri roky. Ak by sa trasa diaľnice medzi Turcom a Liptovom musela zmeniť a viedla by cez tunel Korbeľka, čo žiadali ochranári, stavba by sa mohla oddialiť o tri a pol až päť rokov. V takom prípade by D1 medzi Bratislavou a Košicami nebola hotová predbežne v roku 2019, ale až v rokoch 2022 až 2024. Pripravované úseky D1 Turany - Hubová a Prešov, západ - juh sú posledné dva úseky diaľnice D1 medzi Žilinou a Prešovom, na ktoré ešte treba vyhlásiť súťaže na stavebné práce. 

 

Aktualizáciu technického riešenia výstavby D1 Turany - Hubová vypracuje združenie vedené spoločnosťou Dopravoprojekt, a.s. za 8,79 mil. eur bez dane. Predpokladaná hodnota zákazky bola 9,4 mil. eur bez dane. Ďalšími členmi združenia sú firmy Alfa 04, a.s., Geoconsult, spol. s r.o. a Amberg Engineering Slovakia, s.r.o. Predpokladaný podiel subdodávateľov je 44 % z objemu zmluvy. 

 

Aktualizácia riešenia projektu bude rozpracovaná v jedenástich dokumentáciách. Jej súčasťou budú porovnávacia štúdia, orientačný inžiniersko-geologický a hydrogeologický prieskum, zámer a správa o hodnotení vplyvov stavby na životné prostredie, dokumentácie pre územné rozhodnutie, stavebného zámeru, na stavebné povolenie a ponuku, ako aj majetkovoprávne vysporiadanie, inžinierska činnosť a výkon autorského dozoru. NDS predĺžila trvanie zákazky z vyše šesť rokov na sedem, od konca roku 2013 do 31. decembra 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies