NDS: Diaľnice čaká sviatočný nápor – jazdite bezpečne!

NETKY.SK • 19 December 2023, 15:00 • 2 min
NDS: Diaľnice čaká sviatočný nápor – jazdite bezpečne!

Blížiace sa predvianočné obdobie výrazne rozprúdi dopravu na diaľniciach. S najväčším náporom počítame počas piatka (22.12.) V tento deň predpokladáme nárast dopravy aj o viac ako 40 percent. Motoristov chceme poprosiť o zvýšenie pozornosti a tiež o ohľaduplnú a bezpečnú jazdu.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s bežným pracovným dňom očakávame nárast dopravy na výjazde z hlavného mesta (smer ZA), na liptovskej D1, na vjazde do Prešova (v smere z BA) či na diaľnici D2 z Českej republiky, ale aj ťahu R1 v smere do Banskej Bystrice a na ťahu R2 v smere do Lučenca. Očakávané prognózy dopravných intenzít na vyššie spomínaných úsekoch sú zhruba takéto:

  • D1 Bratislava – Zlaté piesky – Bernolákovo: nárast o 33%
  • D1 Ivachnová – Liptovský  Mikuláš: nárast o 43%
  • D1 Chminianska Nová Ves – Prešov – západ: nárast o 28%
  • D2 št. hranica SK/CZ – Kúty: nárast o 44%
  • D3 Žilina – Žilina – západ: nárast o 28%
  • R1 Trnava – Vlčkovce – sever: nárast o 18%
  • R2 Mýtna – Lovinobaňa: nárast o 30%

 

Zvýšený nápor bude aj po Vianociach

Rovnako treba počítať s nárastom počtu osobných a nákladných áut na diaľniciach aj po sviatkoch, avšak spiatočné cesty si môžu motoristi rozložiť do širšieho časového intervalu. Z tohto dôvodu predpokladáme, že v prvé januárové dni môže byť nárast dopravy na úrovni maximálne 20%.

Po novom prešovskom obchvate jazdí denne tisícka nákladných áut

Od otvorenia úseku R4 Prešov, severný obchvat s tunelom Bikoš sme zaznamenali maximálnu dennú intenzitu na úrovni približne 6 600 vozidiel, počas pracovných dní je intenzita na úrovni 5-tisíc áut denne. Zhruba pätinu tvoria nákladné vozidlá, ktoré takto obchádzajú centrum Prešova.

 

Očakávame, že čísla budú v priebehu ďalšieho obdobia rásť a po dobudovaní druhej etapy predpokladáme intenzity dopravy až na úrovni 15 000 vozidiel denne.

 

Pokojnejší život v Prešove a okolitých obciach nie je jediným benefitom R4. Motoristom podľa dopravnej situácie v meste môže ušetriť aj viac ako 10 minút, navyše jazda po rýchlostnej ceste je vždy plynulejšia, čo šetrí aj pohonné látky a vyznačuje sa vyššou mierou bezpečnosti. 

 

Diaľničná patrola je pripravená pomôcť

Posádky Diaľničnej patroly poslúžia motoristom aj počas vianočného obdobia. Diaľničná patrola je k dispozícii nonstop - 24 hodín denne, 7 dní v týždni a je kompletne vyzbrojená potrebnou výbavou. Neváhajte sa na ňu obrátiť v prípade núdze. Patrolu si privoláte buď prostredníctvom bezplatného čísla 0800 100 007 alebo ešte jednoduchšie - cez mobilnú aplikáciu ViaRest.

 

Nezabúdajte na diaľničnú známku

Motoristom pripomíname, že pri jazde diaľnicou treba mať kúpenú elektronickú diaľničnú známku. Jazda po diaľnici bez známky je porušením zákona a môžete očakávať pokutu. Je lepšie jej predísť, kúpa diaľničnej známky je jednoduchá. Okrem fyzického nákupu na čerpacích staniciach môže motorista využiť aj oficiálny internetový portál NDS alebo mobilnú aplikáciu eznamka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NDS, Foto: NDS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies