NBS pre slabé investície mierne znižuje odhad rastu slovenskej ekonomiky

NETKY.SK • 13 December 2016, 14:27 • 2 min
NBS pre slabé investície mierne znižuje odhad rastu slovenskej ekonomiky

BRATISLAVA - Centrálna banka mierne reviduje svoje prognózy hospodárskeho vývoja na Slovensku v najbližších rokoch smerom nadol. Môže za to najmä dopad skončenia predchádzajúceho programového obdobia eurofondov, čo v tomto roku vyústilo do výrazného prepadu investícií.

slovakia

left justify in out

Podľa viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jána Tótha sa totiž ukazuje, že aj súkromné investície sú zrejme na Slovensku od eurofondov závislé viac, ako sa predpokladalo. Údaje za tento a budúci rok pritom ovplyvnili aj očakávania mierne slabšieho zahraničného dopytu.


Aktuálne tak vo svojej najnovšej prognóze, zverejnenej v utorok, centrálna banka znižuje prognózu rastu hrubého domáceho produktu pre rok 2016 a 2017 zhodne o 0,2 percentuálneho bodu na 3,3 % v tomto roku a 3,1 % v budúcom roku. Následne sa očakáva, že dynamika slovenského hospodárstva sa bude postupne zvyšovať na 4,2 % v roku 2018 a 4,6 % v roku 2019.

 

V roku 2018 by totiž ekonomike mala začať pomáhať investícia novej automobilky Jaguar Land Rover, ale aj lepšie čerpanie eurofondov a silnejší domáci dopyt. V roku 2019 by už hospodárstvo malo ťažiť z plného nábehu produkcie Jaguaru, ale aj z rozšírenia výroby vo Volkswagene. Samotné automobilky by sa v roku 2019 mali na hospodárskom raste podieľať 1,1 percentuálnym bodom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies