Názvy chorôb by nemali obsahovať názvy krajín či mená ľudí

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:03 • 2 min
Názvy chorôb by nemali obsahovať názvy krajín či mená ľudí

BRATISLAVA - Odborníci a médiá by nemali nazývať nové ľudské choroby podľa ľudí, krajín či zvierat. Myslí si to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá vydala odporúčania, ako tvoriť názvy novoobjavených chorôb. Cieľom iniciatívy je vyhnúť sa stigmatizovaniu či ublíženiu určitým kultúram, regiónom alebo ekonomikám.

slovakia

left justify in out

"Vyzerá to ako banálny problém, no názvy chorôb skutočne prekážajú ľuďom, ktorých zasiahli," vysvetlil zámer Keiji Fukuda z WHO. Ako priblížil, niektoré názvy ochorení spôsobili odpor voči členom rôznych cirkví či etnických skupín. Dôsledkom sú aj bariéry pri cestovaní či obchode. Podľa Fukudu nevhodné názvy v niektorých prípadoch viedli aj k zbytočnému zabíjaniu zvierat.

 

Ako príklad názvov, ktorým sa chce WHO v budúcnosti vyhnúť, predstavitelia organizácie uviedli španielsku chrípku, Creutzfeldtovu-Jakobovu chorobu či vírus MERS, čiže Blízkovýchodný respiračný syndróm. Podľa odporúčaní organizácie by odborníci a médiá mali pre objavené choroby zvoliť názvy, ktoré budú obsahovať všeobecné pojmy a budú sa ľahko vyslovovať. Tvorca nového názvu by si mal podľa WHO dať pozor aj pri akronymoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies