NATO: Vrchný veliteľ nechce vylúčiť dodanie zbraní Ukrajine

NETKY.SK • 7 Február 2015, 13:53 • 2 min
NATO: Vrchný veliteľ nechce vylúčiť dodanie zbraní Ukrajine

MNÍCHOV - Západ by nemal úplne vylúčiť vojenské riešenie krízy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

V sobotu to uviedol najvyšší veliteľ Severoatlantickej aliancie na margo možného dodania zbraní a vybavenia Ukrajine. "Nemyslím si, že by sme mali vylúčiť možnosť vojenského riešenia," povedal americký generál Philip Breedlove novinárom na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, keď sa ho pýtali, či podporuje dodanie zbraní ukrajinskej armáde na jej boj proti proruským separatistom. Vysvetlil, že má na mysli poskytnutie zbraní a vybavenia, nie nasadenie vojakov. "Nikto tu nehovorí o pozemných silách," zdôraznil. Ukrajinci boli podľa neho dosť jasní vo formulovaní svojich požiadavkách a problémov v rôznych oblastiach vrátane delostrelectva či komunikácie a "toto sú oblasti, o ktorých štáty rokujú". Dodal tiež, že návrhy na ukončenie konfliktu, ktoré predložil ruský prezidenta Vladimir Putin, sú "úplne neakceptovateľné".

 

Breedlove uviedol, že situácia sa zhoršila a na túto zhoršenú situáciu je potrebné reagovať. Rusko podľa jeho slov naďalej pomáha separatistom a dodalo im na východ Ukrajiny okrem iného už viac než 1 000 bojových vozidiel. V oblasti tiež po boku separatistov operujú bojovníci z iných krajín. Moskva podporu a vyzbrojovanie separatistov vytrvalo popiera a varuje pred vyzbrojením Ukrajiny. "Takýto postoj len zhorší tragédiu na Ukrajine," vyhlásil v Mníchove šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Čo sa týka novej mierovej iniciatívy lídrov Francúzska a Nemecka Lavrov poznamenal, že sú tu "dobré dôvody na optimizmus".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies