NATO: Rozsiahla ruská intervencia na Ukrajine momentálne nehrozí

NETKY.SK • 4 Február 2015, 18:12 • 2 min
NATO: Rozsiahla ruská intervencia na Ukrajine momentálne nehrozí

BRUSEL - Americký veľvyslanec pri NATO Douglas Lute dnes povedal, že na východe Ukrajiny skutočne pôsobia ruskí vojaci, a to najmä na veliteľských postoch a ako obsluha moderných zbraňových systémov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rozsiahla ozbrojená intervencia zo strany Ruska na východnej Ukrajine však podľa veľvyslanca momentálne nehrozí.
     

"Priama ruská intervencia v podobe vyslania ruských vojenských jednotiek dosiahla vrchol v auguste. Boli sme svedkami toho, ako Rusko vtedy na Ukrajine nasadilo celé prápory. Takýto priamy zásah (ruských jednotiek) podľa nás v najbližšej budúcnosti nehrozí," povedal Lute na tlačovej konferencii pred stretnutím s ministrami obrany členských štátov NATO. 
     

Lutov predpoklad je podľa agentúry Reuters v rozpore s nedávnym vyhlásením ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, podľa ktorého Moskva vyslala na pomoc separatistom na východe Ukrajiny 9000 príslušníkov svojich ozbrojených síl.
     

Podľa Luta však na juhovýchode Ukrajiny od začiatku konfliktu, teda približne deväť mesiacov, pôsobia agenti ruských tajných služieb a vojaci, ktorí tam zastávajú najmä veliteľské a riadiace funkcie.
     

"Majú tam akúsi paralelnú štruktúru velenia, ktorá dohliada na štruktúru velenia separatistov, aby mali pod kontrolou dianie na bojisku," povedal Lute a dodal, že všetky manévre separatistov ruskí poradcovia rozhodne pod kontrolou nemajú.
     

"Na juhovýchode Ukrajiny sú ruskí vojaci obsluhujúci zložitejšie ruské zbraňové systémy, ktoré Moskva separatistom poskytla," uviedol ďalej Lute. Podľa neho výcvik obsluhy takýchto systémov trvá aj niekoľko rokov a nie je možné ju zveriť osobám, ktoré s ňou nemajú žiadne skúsenosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies