Našli chvost malého opereného dinosaura zaliaty v jantári

NETKY.SK • 9 December 2016, 12:14 • 2 min
Našli chvost malého opereného dinosaura zaliaty v jantári

BRATISLAVA - Čínsky paleontológ Xing Lida z China University of Geosciences objavil kus jantáru so zaliatym chvostom malého opereného dinosaura v Mjanmarsku. Ide o vôbec prvý známy pozostatok dinosaura zachovaný v jantári.

slovakia

left justify in out

Lida našiel 99 miliónov rokov starý jantár na trhu v meste Myitkyina na severe Mjanmarska, pričom šlo už o opracovaný kus. Predajca si navyše myslel, že je v ňom zaliaty kus rastliny. Lida si však všimol, že v skutočnosti ide o chvost dinosaura veľkého približne ako vrabec a následne sa mu podarilo nájsť aj baníka, ktorý tento kus vykopal, takže zistil, odkiaľ presne jantár pochádza. Následne spolu s kolegami z Číny, Kanady a Veľkej Británie chvost preskúmali, pričom na základe jeho anatómie dokázali určiť, že patril operenému dinosaurovi a nie druhohornému vtákovi. Vedci ďalej zistili, že chvost tohto zatiaľ nepopísaného dinosaura bol zvrchu hnedý a zospodu biely, pričom nesie znaky toho, že tento jedinec mohol byť ešte nažive, keď uviazol v živici, ktorá neskôr stvrdla na jantár. Vedci o svojom objave informovali v časopise Current Biology.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies