NASA vypustila na obežnú dráhu teleskop NuSTAR, bude skúmať čierne diery

NETKY.SK • 14 Jún 2012, 06:56 • 2 min
NASA vypustila na obežnú dráhu teleskop NuSTAR, bude skúmať čierne diery

NASA vypustila na obežnú dráhu teleskop NuSTAR, bude skúmať čierne diery - Zaujímavosti Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vypustil dnes na obežnú dráhu Zeme röntgenový teleskop NuSTAR, ktorý bude vo vesmíre pátrať po čiernych dierach, neu

slovakia

left justify in out

img

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vypustil dnes na obežnú dráhu Zeme röntgenový teleskop NuSTAR, ktorý bude vo vesmíre pátrať po čiernych dierach, neutrónových hviezdach, supernovách a ďalších málo preskúmaných kozmických objektoch.

Družicu vyniesla do na orbitu nosná raketa Pegas, ktorá bola pri štarte z amerického kozmodrómu na tichomorskom atole Kwajalein upevnená na lietadlo L-1011 Stargazer. NASA zvolila tento spôsob, pretože je lacnejší než klasický štart rakety z odpaľovacej rampy.

NuSTAR štartovala v zloženom stave, ale na obežnej dráhe vo výške zhruba 563 kilometrov nad Zemou sa jej mali rozvinúť solárne panely a desať metrov dlhý stožiar s optickými zariadeniami.

Pozorovania sa budú realizovať v pásme vysokoenergetického röntgenového žiarenia, a to s bezprecedentne vysokou citlivosťou a rozlíšením. Plánované trvanie misie je dva roky. NASA do nej investovala približne 170 miliónov dolárov.

"NuSTAR nám pomôže predstaviť si oblohu, čítať jej príbeh a porozumieť tomu, ako sa tvoria galaxie a ako rastú čierne diery," uviedla výskumníčka projektu Fiona Harrisonová, ktorú citovala stránka space.com.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies