Experti z OSN žiadajú Madrid o prepustenie 3 väznených katalánskych separatistov

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 19:33 • 2 min
Experti z OSN žiadajú Madrid o prepustenie 3 väznených katalánskych separatistov

MADRID - Pracovná skupina Organizácie Spojených národov venujúca sa problematike tzv. svojvoľného zadržiavania požiadala v stredu Španielsko, aby prepustilo z predbežnej väzby troch katalánskych separatistov obvinených z organizácie referenda o nezávislosti v októbri 2017.

slovakia

left justify in out

Pracovná skupina OSN v stanovisku, do ktorého nahliadla agentúra AP, tvrdí, že bývalý podpredseda regionálnej katalánskej vlády Oriol Junqueras, politik Jordi Sánchez a aktivista Jordi Cuixart boli svojvoľne zadržaní a došlo k porušeniu ich ľudských práv.

 

Pracovná skupina OSN venujúca sa problematike tzv. svojvoľného zadržiavania je zložená z piatich nezávislých a neplatených expertov, ktorých na tieto posty vyberá Rada OSN pre ľudské práva, píše AP. Dodáva, že stanoviská týchto odborníkov sú podstatné pre tie krajiny, ktoré dbajú na svoje medzinárodné záväzky.

 

 

Trojica zmienených Kataláncov, pri ktorých sa španielske úrady obávajú, že by v prípade prepustenia mohli utiecť do inej krajiny, patrí k skupine 12 katalánskych separatistov, ktorých aktuálne súdi španielsky najvyšší súd. Súdny proces s nimi sa začal v Madride 12. februára a skončiť má 11. júna.

 

Deviati separatisti sú obžalovaní zo vzbury, ktorej sa mali dopustiť zorganizovaním nezákonného referenda o nezávislosti v októbri 2017 a následným vyhlásením Katalánskej republiky. V prípade uznania za vinných im hrozí odňatie slobody v trvaní až do 25 rokov. Ďalšie tri osoby sú obvinené z občianskej neposlušnosti a sprenevery verejných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies