V Škótsku chcú zaviesť trojdňový víkend. Vláda spúšťa celonárodný projekt!

NETKY.SK • 6 September 2021, 13:22 • 2 min
V Škótsku chcú zaviesť trojdňový víkend. Vláda spúšťa celonárodný projekt!

EDINBURG - Vláda v Škótsku hľadá možnosti, ako skrátiť pracovný týždeň na 4 dni. Viac voľna chcú zamestnancom dopriať bez toho, aby im siahli na platy.

slovakia

left justify in out

Vláda pod vedením premiérky Nicoly Sturgeonovej do národného projektu zaradila príslušníkov bezpečnostných zložiek, zdravotníkovpracovníkov v službách. Cieľom je zistiť, ako sa zmeny dotknú širšieho spektra oblastí.

 

Škótska národná strana, ktorá išla s myšlienkou kratšieho pracovného týždňa do parlamentných volieb, aktuálne skúma, ako túto výzvu realizovať.

 

Do projektu plánuje investovať viac ako 11,5 milióna eur. Cieľom je zistiť, aký spôsob rozdelenia pracovného času by bol ideálnydo akej miery by ho firmy a zamestnanci využívali

 

„Pandémia ukázala, že sa musíme viac zamerať na flexibilné pracovné úväzky a 4-denný pracovný týždeň by mal byť jeho súčasťou,“ uviedol hovorca škótskej vlády. 

 

Prieskum verejnej mienky ukázal, že skrátenie pracovného týždňa podporuje viac ako 80 percent ľudí. Zároveň až dve tretiny sa obávajú negatívnych dopadov na národné hospodárstvo. Podobný projekt rozbehli tiež na Islande, v Japonsku či na Novom Zélande. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies