Naša krajina poskytne Slovinsku štyri rýpadlá na likvidáciu povodní

NETKY.SK • 9 August 2023, 13:15 • 2 min
Naša krajina poskytne Slovinsku štyri rýpadlá na likvidáciu povodní

Bratislava-S katastrofou, ktorá postihla blízky štát, pomôžu naši vodohospodári

slovakia

left justify in out

V týchto dňoch sa svet obracia na krajiny, ktoré postihli katastrofy. Po obrovských požiaroch, ktoré donedávna sužovali južné krajiny, územia viacerých štátov zaplavila voda. Ničivá sila berie so sebou všetko, čo jej príde do cesty. Uchránení nie sú obyvatelia s ich príbytkami, padajú verejné objekty, školy, rúcajú sa cesty aj mosty. Ničivé povodne postihli aj Slovinsko. Tak, ako aj ostatným krajinám, aj Slovincom poskytneme humanitárnu pomoc. Ťažkú techniku budú obsluhovať naši vodohospodári.

 

Slovensko pomôže Slovinsku pri zvládaní ničivých povodní poskytnutím štyroch ťažkých pásových rýpadiel. Na mieste budú nasadení piati pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktorému technika patrí. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR (MV SR).

"Ako vodohospodári pozorne a citlivo vnímame aktuálnu situáciu v Slovinsku. Ponuka pomoci kolegom v Únii je pre nás prirodzeným prejavom spolupatričnosti a profesijnej cti, keďže živel, s ktorým dennodenne pracujeme, hranice štátov, politík či jazykov nepozná," poznamenal generálny riaditeľ SVP Ladislav Glinda. Pásové rýpadlá sú pre Slovinsko mimoriadne potrebné. Ako pripomínajú z rezortu vnútra, podľa informácií z Európskeho centrálneho monitorovacieho a riadiaceho strediska povodne a ich dôsledky bezprostredne zasiahli dve tretiny územia Slovinska. Rozsahom pomoci tak bude Slovensko patriť medzi najcennejších partnerov.

Poskytnutím pomoci prejavuje Slovensko solidaritu a nadväzuje na pomoc ponúknutú predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom, ktorý sa počas mimoriadnej situácie spojil so slovinským náprotivkom Robertom Golobom. Slovinská strana následne požiadala o konkrétne technické vybavenie prostredníctvom Európskeho mechanizmu civilnej ochrany (UCPM). Koordináciu humanitárnej pomoci, ako aj prepravu nadrozmerných strojov zabezpečuje sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR.

Zástupca sekcie na mieste zabezpečí komunikáciu a koordináciu s miestnymi orgánmi, pričom bude zodpovedný aj za zasielanie pravidelných reportov o postupe prác. "Úsilie, ktoré bolo pri zabezpečení takejto formy humanitárnej pomoci vyvinuté, má za cieľ čo najviac zmierniť následky tejto katastrofy a pomôcť s odstraňovaním škôd. Medzinárodní partneri dnes vnímajú Slovensko ako silného a spoľahlivého partnera a v prípade potreby sú rovnako pripravení poskytnúť pomoc Slovensku v akejkoľvek kríze," zdôraznila generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia MV SR Michaela Kaňová.

Zabezpečenie prepravy vrátane špeciálnych povolení na prejazd vysokotonážnych zariadení do Slovinska je v súčasnosti v procese riešenia. Ministerstvo vnútra SR v koordinácii s Ministerstvom životného prostredia SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aktívne komunikujú s Európskou komisiou o možnostiach zabezpečenia prepravy na miesto vyslania. V procese riešenia je z pohľadu sekcie krízového riadenia MV SR aj zapojenie ďalších zložiek štátnej správy. Pomoc Slovinsku doteraz poskytli Nemecko, Francúzsko a Chorvátsko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies