Austrálčania našli loď kapitána Cooka. Američanom sa to nepozdáva

NETKY.SK • 7 Február 2022, 17:15 • 2 min
Austrálčania našli loď kapitána Cooka. Američanom sa to nepozdáva

NEWPORT/SYDNEY - Austrálski vedci tvrdia, že pri pobreží amerického štátu Rhode Island našli vrak plachetnice Endeavour, na ktorej kapitán James Cook podnikol historickú plavbu do Austrálie a na Nový Zéland. Výskumníci o tom informovali na webovej stránke Austrálskeho národného námorného múzea. Tento objav však spochybnili odborníci z USA a tvrdenia Austrálčanov označili za predčasné.

slovakia

left justify in out

Loď potopili britské sily v americkom prístave Newport počas americkej vojny za nezávislosť v roku 1778. Avšak až po viac než dvoch storočiach sa objavili prvé náznaky, kde by sa mohol vrak slávnej plachetnice nachádzať – miesto označili ako RI 2394. Vedci v tejto oblasti preskúmali od roku 1999 niekoľko vrakov lodí z 18. storočia. „Na základe archívnych a archeologických dôkazov som presvedčený, že ide o Endeavour,“ uviedol riaditeľ Austrálskeho národného námorného múzea Kevin Sumption.

 

img

 

S tým nesúhlasia americkí partneri výskumu z Rhode Island Marine Archaeology Project (Rimap). Vo svojom vyhlásení varujú pred unáhlenými závermi austrálskych kolegov, ktorých považujú za ovplyvnených emóciami alebo politikou. Dodali tiež, že Austrálčania týmto oznámením porušili zmluvu o výskume.

 

Prečítajte si tiež: Zabijú vraj každého. Najnepriateľskejšie národy planéty

 

Zo slávnej plachetnice Endeavour zostalo len 15 percent konštrukcie. Aj preto je podľa amerických odborníkov jej presná identifikácia komplikovaná a neistá. „Rimap zverejní legitímne výsledky štúdie, až keď bude dokončená. Tomu však musí predchádzať riadny vedecký postup,“ uviedla riaditeľka Rimapu Kathy Abbassová.

 

img

 

Na lodi Endeavour sa plavil James Cook na Tahiti, neskôr na Nový Zéland a v roku 1770 do Austrálie, kde zmapoval jej východné pobrežie. Na palube sa viezlo 94 členov posádky so zásobami na rok a pol. Boli tam aj ošípané, hydina či koza, ktorá posádke poskytovala mlieko.

 

Plachetnica počas výpravy uviazla na Veľkej koralovej bariére, odkiaľ ju musela posádka zložito vyslobodzovať. Okrem toho ochorelo 84 z 94 jej členov, najmä na maláriu a úplavicu. Veľká časť posádky počas plavby chorobám podľahla.

 

img

 

Aj napriek týmto nezdarom bola výprava považovaná za veľký úspech, Jamesa Cooka povýšili a dostal novú loď – HMS Resolution. Z plachetnice Endeavour sa stala bežná dopravná loď, ktorá prevážala ľudí na Falklandy. Nakoniec sa pod menom Lord Sandwich 2 dostala do Ameriky, kde ju Briti v roku 1788 počas vojny za nezávislosť zo strategických dôvodov potopili.

 

Možno vás zaujme: Záhadný čierny diamant ide do aukcie

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona