Napriek štrajku francúzsky premiér trvá na železničnej reforme

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 11:38 • 2 min
Napriek štrajku francúzsky premiér trvá na železničnej reforme

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls v pondelok opäť odmietol požiadavky zamestnancov hlboko zadlžených francúzskych železníc a napriek ich štrajku trvá na pokračovaní reformy železničného sektora.

slovakia

left justify in out

Štrajk v pondelok vstúpil do siedmeho dňa. Odborové združenia CGT a SUD odmietajú reformné kroky vlády prezidenta Françoisa Hollanda pred pripravovanou železničnou reformou EÚ. Vláda musela zriadiť špeciálne vlaky a autobusovú dopravu pre stovky tisícov študentov, aby mohli absolvovať záverečné skúšky pred koncom školského roka. "Štrajk v deň záverečných skúšok v krajine je nezodpovedný. Je načase ho ukončiť," vyhlásil premiér Manuel Valls. Premiér trvá na uskutočnení reforiem, no povedal, že "nie je štrajkokaz" a nebude nútiť zamestnancov železníc, aby ho ukončili, keďže majú naň ústavné právo.

 

Francúzske železničiarske odbory požadujú od vlády, aby upustila od zámeru spojiť štátneho dopravcu SNCF a správcu železničnej siete RFF formou holdingu pri zachovaní oboch podnikov ako samostatných subjektov. Uprednostňujú totiž úplné zlúčenie do jediného podniku, aký existoval v krajine do roku 1997. Vláda by tiež podľa nich mala na seba prevziať dlhy železníc vo výške 40 miliárd eur, ktoré by sa podľa vlády v prípade zachovania súčasného stavu mohli do desiatich rokov zvýšiť na dvojnásobok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies