Vďaka plavbe na Titanicu sa im život prevrátil hore nohami

NETKY.SK • 24 September 2021, 9:7 • 2 min
Vďaka plavbe na Titanicu sa im život prevrátil hore nohami

Písal sa rok 1912, keď sa Titanic ako loď snov vydala na osudnú plavbu. Chýr o veľkosti, luxuse a rýchlosti sa niesol všade, kde sa len našiel človek ochotný počúvať.

slovakia

left justify in out

Pre niekoho znamenala kúpa lístku iba obyčajné skrátenie si dlhých chvíľ, ktoré by sa inak premárnili v známom prostredí, pri trkotaní o ničom so šálkou horúceho čaju podávaného presne v rovnakú hodinu. Pre ďalšieho však nástup na palubu predstavoval vykúpenie z chudoby, pretože sa mohol otočiť chrbtom odriekaniu v kruhu rodiny a skúsiť šťastie v Amerike, teda v krajine, v ktorej sa aspoň z diaľky zdalo všetko-všetučko dokonalé.

 

Aj Nora a Delia, hrdinky z knihy Sestry z Titanicu, autorkou ktorej je Patricia Falvey, sa rozhodli vycestovať ďaleko od biedy, aby v novom svete zabudli a vytvorili si krajšie spomienky.

 

img


Ako oheň a voda
Už od vekov to tak býva, že v súrodeneckom pute je pochopiteľná a aj nutná istá odlišnosť. V prípade dievčat Sweeneyových, sa však rozdielnosť akosi viac vyliala a zanechala po sebe spúšť. Sú ako oheň a voda, ako deň a noc.


Nora je obľúbená, aj matka ju zbožňuje, prejavuje jej celú pozornosť a uisťuje ju o tom, aká je výnimočná, krásna a aká žiarivá budúcnosť ju čaká. Niet divu, že ona uverí a podľahne márnosti a pýche. Delia, naopak, od ženskej časti rodiny dostávala len samé ponižovanie a poukazovanie na nedostatky.


Čo by z nej mohlo byť? Veď sa zajakáva. Veď ani nie je pekná. Veď večnosť trávi s nosom zaboreným do kníh.

 

Titanic
A potom sa dostaví neopakovateľná ponuka. Nore sa ani nesnívalo o čomsi podobnom, a predsa je to skutočnosť. Má pracovať ako guvernantka a starať sa o dcéru ovdovelého a navyše aj dosť bohatého muža. Stačí sa nalodiť, nechať sa unášať a ktovie, možno sa onen muž do nej aj zaľúbi a ona sa napokon bude tešiť z bohatstva ako pani domu.

 

img


Aj Delia sa pripravuje na cestu, hoci ona si miesto v tretej triede musela urputne vybojovať. V Amerike síce bude drieť ako slúžka, ale nič to. Dôležité je, že sa oslobodí od matkinho nenávistného zazerania.

 

Potopenie
Príbeh by sa zrejme odvíjal inak, ak by sa loď snov, o ktorej sa viacerí domnievali, že je nepotopiteľná, nakoniec nestretla s ľadovcom v prudkom a smrtiacom náraze. V boji o život by viac nemalo záležať na tom, kto je z ktorej vrstvy, a predsa sme vďaka knihe svedkami toho, ako aj v blízkosti smrti vládne nielen strach, zmätok a zúfalstvo, ale aj sebectvo schopné hoc aj posotiť úbožiaka do ľadových vôd oceánu.

 

img


Sestry Sweeneyové sa v panike nechtiac rozdelia, ale jedna druhú urputne hľadá. Delia kričí, vrieska a Nora sa otáča, počuje ju a rada by sa za ňou rozbehla, ale bráni jej v tom priveľa pohybu, priveľa tiel, priveľa náreku.


Omyl
A tak sa udeje niečo, čo je pre obe spočiatku nemysliteľné, ale čas ukáže, aké následky môže mať jediné rozhodnutie. Delia prežije s vedomím, že jej sestra je mŕtva. Norino meno sa ocitlo na zozname nezvestných a ona vie, čo to znamená. Pravdepodobne sa nikdy viac neuvidia tvárou v tvár a nenapravia krivdy minulosti.


Je zachránená, šokovaná a roztrasená, keď sa dotacká do prístavu, v ktorom čaká zástup mužov a žien. Kráča vpred, chce oznámiť rodine, do ktorej mala Nora nastúpiť, že nepríde, že nemôže, lebo jej viac niet.

 

img

 

Avšak keď nájde osobu povolanú na doriešenie záležitosti, otvorí ústa a nepremyslene sa predstaví iným menom. Predstiera, že je Nora a Deliu necháva v zabudnutí.


A klamstvo sa môže začať. Sestry z Titanicu je kniha presýtená zvratmi, Patricia Falvey si pripravila jedno prekvapenie za druhým.

 

Nechýbajú v nej emócie všakovakých druhov a hrdinky sa zdajú byť skutočné, takže čitateľ s nimi súciti a dúfa, že sa im povodí dobre. Je to krásne, poučné a prenesie do inej doby. Do časov, v ktorých sa žilo inak. Či lepšie, či horšie, to neviem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona