Nálezcom údajného nacistického vlaku s pokladom hrozia problémy na súde

NETKY.SK • 23 September 2015, 15:01 • 2 min
Nálezcom údajného nacistického vlaku s pokladom hrozia problémy na súde

VARŠAVA - Dvom mužom, ktorí tvrdia, že objavili bájny vlak so zlatým pokladom, ktorý na poľskom území koncom druhej svetovej vojny zanechali nacistické jednotky, hrozí súd.

slovakia

left justify in out

Informoval dnes poľský denník Gazeta Wyborcza s tým, že hľadačom pokladov hrozí 30 dní väzenia alebo pokuta.

 

Riaditeľka úradu na ochranu historických pamiatok Barbara Nowaková-Obelindová totiž na nich podala na prokuratúre podnet kvôli nepovolenému použitiu georadaru v danej oblasti. Nowaková-Obelindová vyjadrila nádej, že krok, ktorý na prokuratúre podnikla, odradí ďalších hľadačov pokladov nerešpektujúcich zákony a pravidlá.

 

Právnik oboch mužov - Piotra Kopera a Andreasa Richtera - však toto obvinenie odmietol s tým, že jeho mandanti sa nepohybovali v historicky chránenej oblasti a nespôsobili nikomu škody na zdraví ani majetku.

 

Poliak Koper a Nemec Richter minulý týždeň zverejnili ďalšie zábery z georadaru, ktoré údajne zachytávajú skrytý poklad. Odborníci sa k nim stavajú skôr skepticky.

 

Podľa nálezcov sa vlak nachádza v hĺbke osem metrov pod zemou na 65. kilometri trate medzi železničnými stanicami Šwiebodzice a Szczawienko neďaleko Walbrzychu. Špekuluje sa, že vo vagónoch by sa mohlo nachádzať nielen zlato a cennosti, ale aj legendárna jantárová komnata, ktorú nacisti ukradli zo ZSSR v roku 1941.

 

Agentúra DPA dnes uviedla, že po vlaku budú v inkriminovanej oblasti pátrať príslušníci poľskej armády s radarovým zariadením.

Oblasť okolo mesta Walbrzych v dolnom Sliezsku je pretkaná sieťou podzemných tunelov. Správa o tom, že v jednom z nich sa ukrýva vlak so zlatom ukradnutým ustupujúcimi nacistami vyvolala koncom augusta veľkú senzáciu nielen v Poľsku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies