Nákupu štátnych dlhopisov zo strany ECB bránia právne prekážky

NETKY.SK • 25 November 2014, 08:48 • 2 min
Nákupu štátnych dlhopisov zo strany ECB bránia právne prekážky

MADRID - Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann varoval v pondelok Európsku centrálnu banku (ECB), že jej zámer tlačiť peniaze a kupovať štátne dlhopisy narazí na právne prekážky. Zdôraznil tak svoj nesúhlas s týmto krokom.

slovakia

left justify in out

"Namiesto sústredenia sa na program nákupu dlhopisov, by sme sa mali sústrediť na to, ako dosiahnuť rast,“ odpovedal Weidmann na otázku týkajúcu sa nákupov dlhopisov krajín eurozóny. Varoval, že by mohlo byť ťažké použiť takéto kroky na posilnenie inflácie. Už skôr zdôraznil, že v oblasti financovania štátov existujú vážne právne prekážky.

 

Šéf ECB Mario Draghi v piatok minulý týždeň vyhlásil, že ECB je pripravená včas zasiahnuť proti nízkej inflácii, ak si to situácia vyžiada. Mandát k udržaniu cenovej stability znamená, že ECB musí pracovať na tom, aby inflácia aj inflačné očakávania vzrástli čo najskôr, povedal Draghi. V prípade, že existujúce opatrenia neprinesú želaný výsledok, alebo sa objavia nové riziká, je ECB podľa neho odhodlaná vystupňovať program nákupu aktív. 

 

Člen Rady guvernérov ECB a guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny však v pondelok vyhlásil, že úvahy o nakupovaní štátnych dlhopisov zo strany ECB sú predčasné. ECB v septembri ponúkla komerčným bankám nové lacné úvery a tento mesiac začala nakupovať cenné papiere kryté aktívami (ABS) v snahe zlepšiť dostupnosť úverov pre reálnu ekonomiku. Na vyhodnotenie dopadov najnovších opatrení potrebuje ECB čas, konštatoval Nowotny. "Momentálne si neviem predstaviť, v akom časovom horizonte by sa to mohlo stať," odpovedal Nowotny na otázku, kedy by mohla ECB rozšíriť ponuku stimulov o nákupy štátnych dlhopisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies