Najvyšší súd vo Venezuele odmietol zákon o amnestii presadený opozíciou

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 07:08 • 2 min
Najvyšší súd vo Venezuele odmietol zákon o amnestii presadený opozíciou

CARACAS - Venezuelský najvyšší súd v pondelok zrušil zákon o amnestii, ktorý v marci prijal parlament s prevahou opozície.

slovakia

left justify in out

Zablokoval tak snahu kritikov prezidenta Nicolása Madura o prepustenie uväznených opozičných aktivistov.

Ústavný senát najvyššieho súdu rozhodol, že príslušný zákon je v rozpore s ústavou, pretože podporuje beztrestnosť a ponúka amnestiu v prípade trestných činov, pri ktorých nie je oprávnené takto postupovať, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

"Tento zákon o beztrestnosti nemôže prejsť. Ak chceme pokoj, tento zákon nemôže prejsť," povedal Maduro, ktorý už zákon odmietol podpísať, v televíznom vysielaní krátko pred tým, ako zverejnili verdikt súdu.

 

Najvyšší súd opakovane podporil Madura v sporoch s parlamentom, odkedy v opozícia v decembrových voľbách získala v zákonodarnom zbore dvojtretinovú väčšinu.

 

Opoziční lídri obviňujú prezidenta, že využíva spojencov na súdoch na blokovanie práce parlamentu. Poukazujú na to, že poslanci vládnucej socialistickej strany obsadili sudcovské posty na posledných zasadnutiach pred koncom funkčného obdobia predošlého parlamentu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies