Najvyšší súd v Británii rozhodol o zverejnení listov princa Charlesa ministrom

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 12:27 • 2 min
Najvyšší súd v Británii rozhodol o zverejnení listov princa Charlesa ministrom

LONDÝN - Britský najvyšší súd rozhodol dnes o tom, že 27 listov, ktoré v rokoch 2004-05 napísal šéfom jednotlivých vládnych rezortov princ Charles, môže byť poskytnutých médiám. Tento krok by však mohol naštrbiť politickú neutralitu budúceho kráľa, analyzuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Britský denník Guardian sa od ministerstiev snažil získať tieto dokumenty od roku 2005 na základe zákona o prístupe k informáciám. Generálna prokuratúra však napriek tomu, že noviny vyhrali súdny spor, záležitosť v roku 2012 vetovala.

 

Po tom, ako odvolací súd vlani rozhodol o nezákonnosti tohto vetovania, generálna prokuratúra urobila posledný pokus o zabránenie zverejnenia listov a odvolala sa na najvyššom súde, argumentujúc tým, že rozhodnutie by mohlo podkopať Charlesovu pozíciu. "Odvolanie najvyššieho súdu sa zamieta," uviedol predseda najvyššieho súdu David Neuberger.

 

Najvyšší súd však predmetné listy nevlastní a k ich zverejneniu takisto nedôjde okamžite. Ich držiteľmi sú stále vládne rezorty a zatiaľ nie je známe, akým spôsobom budú publikované.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies