Najviac si vlani na Slovensku zarobili riadiaci letovej prevádzky

NETKY.SK • 19 September 2015, 11:29 • 2 min
Najviac si vlani na Slovensku zarobili riadiaci letovej prevádzky

BRATISLAVA – Priemerná hrubá mesačná mzda v národnom hospodárstve dosiahla minulý rok úroveň 964 eur. Medziročne tak vzrástla o 5,7 %.

slovakia

left justify in out

Najviac si na Slovensku zarobili riadiaci pracovníci, predovšetkým pracujúci v letovej prevádzke. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky na základe údajov Štatistického úradu SR.

 

Najviac si na výplatnej páske našli zákonodarcovia a riadiaci pracovníci. "Na to, aby ste patrili k najlepšie zarábajúcim slovenským zamestnancom, by ste svoju kariéru mali budovať v leteckej doprave. Nielen lety, ale aj platy tu dosahujú astronomické výšky, o ktorých sa môže bežným Slovákom len snívať," uviedla analytička Poštovej banky Dominika Ondrová. Riadiaci letovej prevádzky a odborní pracovníci v leteckej doprave zarobili vlani v priemere takmer 5000 eur v hrubom.

 

Štvorcifernú priemernú hrubú mesačnú mzdu Slováci mohli v uplynulom roku zarobiť aj v ďalších 126 povolaniach z celkového počtu 366 zamestnaní, ktoré vykazuje štatistický úrad. Medzi nimi sa podľa analytičky ocitli okrem iných aj dobre známe a rozšírené povolania ako právnici, lekári, obchodní zástupcovia, policajti alebo odborní pracovníci v oblasti účtovníctva.

 

"Menej optimistické to je ale pri výpočte podielu zamestnancov spadajúcich do jednotlivých mzdových pásiem. V priemere len 29 % zamestnancov si v roku 2014 našlo na výplatnej páske sumu vyššiu ako 1000 eur. Až zhruba dve tretiny z nich ale nezarobili viac ako 1500 eur," vyčíslila Ondrová. V priemere len 5 % zamestnancov si mesačne prilepšilo o štvorcifernú sumu začínajúcu číslicou dva a vyššou.

 

U hasičov, učiteľov či vodičov autobusov a električiek sa hrubá mzda pohybovala pod priemerom, v rozpätí od 880 do 944 eur. Kým drvivá väčšina zamestnancov sa tešila z rastu miezd, práve hasičom, ale aj maliarom platy medziročne poklesli o 4,2 %, respektíve 1,2 %.

 

Takmer na konci rebríčka a so zárobkami len na úrovni polovice priemernej mzdy sa ocitli tradičné pozície v oblasti gastronómie, ako sú kuchári, čašníci či someliéri, ktorých priemerné platy sa pohybovali v okolí úrovne 500 eur. "Pravdou však je, že ich príjmy vo veľkej miere závisia od variabilnej zložky vo forme prepitného," upozornila analytička. Medzi najhoršie platených patria pomocníci v domácnostiach, upratovačky, opatrovatelia a asistenti pre domácu starostlivosť, ktorých zárobky boli vlani nižšie ako 430 eur v hrubom.

 

Rast miezd očakáva Poštová banka aj v tomto roku. Prilepšiť oproti vlaňajšku by si teda podľa Ondrovej mala aj väčšina zamestnancov vykonávajúcich uvedené povolania. "Priemerná hrubá mzda v našom hospodárstve by medziročne mohla vzrásť o 2,1 %. Zarobiť viac by sme ale mali nielen v nominálnom, ale aj reálnom vyjadrení, a to vďaka cenovej stagnácii," predpovedá analytička.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies