Najviac licencií pre záchranky získal opäť Falck

NETKY.SK • 5 Február 2014, 15:28 • 2 min
Najviac licencií pre záchranky získal opäť Falck

BRATISLAVA - V druhom kole tendra na povolenia na prevádzkovanie staníc záchrannej zdravotnej služby uspelo 11 subjektov. Medzi nimi i šesť nemocníc.

slovakia

left justify in out

V druhom kole tendra na licencie pre záchranky bola opäť najúspešnejšia Falck Záchranná, a.s. Košice, ktorá by mala najbližších šesť rokov prevádzkovať ďalších 46 staníc pozemnej záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Vyplýva to z výsledkov výberového konania, ktoré ministerstvo zdravotníctva (MZ) zverejnilo na svojej webstránke. Spoločnosť už v prvom kole, ktoré sa vyhodnocovalo v minulom roku, získala najviac licencií spomedzi všetkých úspešných uchádzačov, celkovo 24 z prerozdeľovaných 76.

Rezort zdravotníctva tentoraz rozhodoval o 124 povoleniach na prevádzkovanie ambulancií ZZS. Väčšinu z nich dostali súkromné spoločnosti. Celkovo si licencie a teda stanice ako také, rozdelia dve štátne a tri súkromné firmy, všetky obstáli i v prvom kole. Medzi úspešnými bolo i šesť nemocníc. Po Falck Košice sa najviac povolení ušlo Záchrannej zdravotnej službe Bratislava, konkrétne 28. Ďalších 23 získala Záchranná služba Košice. Pri desiatich staniciach rozhodlo MZ v prospech spoločnosti ZaMED s.r.o. Komárno. O jednu ambulanciu menej dostala LSE-Life Star Emergency, s.r.o. Limbach. Po jednej stanici by mali prevádzkovať Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca, Dolnooravská, Liptovská a Skalická nemocnica. Nemocnice v Bardejove a Brezne získali po dve licencie. Povolenia sa prerozdeľovali pre ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci i rýchlej lekárskej pomoci. 

Výsledky prvého kola sprevádzala nespokojnosť regionálnych nemocníc, ktorým sa nepodarilo opätovne získať povolenia. V Myjave, kde tamojšia nemocnica prevádzkovala záchranku 33 rokov, napríklad spísali petíciu. Celkovo deväť nemocníc prišlo o 12 staníc prevažne na severnom a východnom Slovensku a spolu s nimi aj o nemalé financie. 

Aktuálne beží už tretie výberové konanie, v ktorom MZ rozhodne o prevádzkovateľoch 74 ambulancií ZZS. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 17 marca tohto roka. 

Licenčné obdobie sa od apríla minulého roka predĺžilo zo štyroch na šesť rokov. Na Slovensku je aktuálne k dispozícií 273 staníc pozemnej ZZS. Mesačná platba za ambulanciu sa pohybuje od 16 343 do 30 745 eur v závislosti od toho, či ide o záchranky s lekárom, alebo bez, prípadne či sú vybavené mobilnou intenzívnou jednotkou. Každý kilometer jazdy sanitky znamená pre prevádzkovateľov navyše ďalších 0,79 eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies