Najviac detských úrazov sa stáva v nedeľu

NETKY.SK • 29 Júl 2017, 17:22 • 2 min
Najviac detských úrazov sa stáva v nedeľu

BRATISLAVA - Domov je pre malé deti rizikovým miestom najmä preto, lebo tam trávia najviac času. Tvrdí to Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

slovakia

left justify in out

Takmer polovica vážnych detských úrazov sa totiž udeje v dome alebo jeho blízkom okolí. Najčastejšími príčinami sú pády, popáleniny, za tragédiami často možno hľadať utopenie, udusenie alebo neúmyselné použitie strelných zbraní či otravy. Agentúru SITA o tom informovala Jozefína Kaššová z ÚVZ.

Jediným spôsobom ako zabrániť zbytočným úrazom detí, je podľa Jany Hamade efektívna prevencia. „Predvídajte riziko a na dieťaťa neustále dohliadajte. Pre batoľa je nebezpečný aj obrus, ktorý môže strhnúť a obariť sa horúcim nápojom. Vysvetľujte deťom, čomu sa majú vyhýbať, čo nie je pre nich vhodné a mohlo by im ublížiť,“ vraví Hamade. Úrad verejného zdravotníctva pripomína, že o niektorých rizikách sa deti dozvedajú už v škôlke, no pozorní by mali byť i rodičia. Podľa prieskumu sa totiž najviac detských úrazov stáva v nedeľu, čo môže nasvedčovať, že rodičia cez víkend poľavia v pozornosti.

Jana Hamade upozorňuje na to, že 42 percent všetkých úrazov sa stane v domácnosti, a to i napriek tomu, že 91 percent rodičov je presvedčených, že ich domov je bezpečný. Dôležité je tiež myslieť na to, že ťažisko detského tela je položené výrazne nižšie ako u dospelého, čo je jedným z dôvodov, prečo deti ľahšie strácajú rovnováhu a častejšie padajú. Podľa odborníčky môžu za 60 percent detských úrazov práve pády, na druhom mieste sú úrazy spôsobené kuchynským náčiním, predovšetkým nožmi a tretie najčastejšie sú popáleniny spôsobené horúcimi predmetmi, vrátane sporáka.

Úrad verejného zdravotníctva pripomína rodičom pár opatrení, ktoré ochránia deti v domácom prostredí. Okná vybavte zábranou proti pádu a dohliadnite na to, aby boli bezpečne zavreté. Elektrické zásuvky zaistite bezpečnostnými chráničmi, nenechávajte voľne visieť káble a lieky uschovávajte v uzamknutej lekárničke na mieste, kam dieťa nedosiahne. Pokiaľ máte v domácnosti dojča, nedávajte horúce nápoje na obrus, hrnce s horúcim obsahom na kraj sporáka. Deťom do troch rokov dávajte iba hračky, ktoré sú určené pre túto vekovú skupinu a nedovoľte im manipulovať s vreckom z umelej hmoty, ktoré by si mohli navliecť na hlavu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies