Najväčšie ekonomiky eurozóny v 2. kvartáli pozitívne prekvapili

NETKY.SK • 13 August 2010, 12:26 • 2 min
Najväčšie ekonomiky eurozóny v 2. kvartáli pozitívne prekvapili

Najväčšie ekonomiky eurozóny v 2. kvartáli pozitívne prekvapili

slovakia

left justify in out

Dve najväčšie ekonomiky eurozóny zaznamenali v 2. kvartáli neočakávane vysoký rast. Prekvapilo predovšetkým Nemecko, ktorého hrubý domáci produkt (HDP) sa medzikvartálne zvýšil najviac od zjednotenia krajiny. Euro reagovalo na pozitívne správy posilnením.
      Kurz spoločnej európskej meny po zverejnení údajov o vývoji HDP v Nemecku vyskočil až nad úroveň 1,29 USD/EUR z 1,2824 USD/EUR vo štvrtok (12.8.) podvečer v New Yorku. Euro sa aktuálne obchoduje okolo tesne pod 1,29 USD/EUR.
      Podľa predbežného odhadu spolkového štatistického úradu sa nemecký HDP v trojmesačnom období skončenom 30. júna medzikvartálne zvýšil o 2,2 %. Za zrýchlením konjunktúry sú predovšetkým investície a vývoz. Pre porovnanie, v 1. štvrťroku 2010 si najväčšia európska ekonomika polepšila len o 0,5 %. Štatistici tento údaj revidovali na viac než dvojnásobok, keď pôvodne predpokladali, že počas prvých troch mesiacov roka ekonomika expandovala o 0,2 %.
      Trh očakával podstatne nižší prírastok HDP. Analytici v priemere prognózovali medzikvartálny rast na úrovni iba 1,3 %.
      Medziročne sa HDP Nemecka zvýšil o 4,1 % po 2,1-% raste v 1. kvartáli.
      Podľa ministra hospodárstva Rainera Brüderleho by nemecká ekonomika mohlo v tomto roku vzrásť viac než o 2 %. "Vývoj v 2. štvrťroku spoločne s revidovaným restom v predchádzajúcich kvartáloch smerom hore signalizujú, že za rok 2010 môžeme dosiahnuť výrazne vyšší než 2-% rast," uviedol Brüderle po zverejnení správy štatistického úradu.
      Prekvapivo výrazne sa v 2. kvartáli 2010 zrýchlilo aj oživenie francúzskej ekonomiky, ktoré však nie je také silné ako v Nemecku.
      HDP krajiny sa medzikvartálne zvýšil o 0,6 % po 0,2 % v prvých trhoch mesiacoch roka, informoval francúzsky štatistický úrad INSEE vo svojom prvom odhade. Štatistici tak mierne smerom hore revidovali údaj za 1. štvrťrok z 0,1 %. Medziročne si ekonomika polepšila o 1,7 %.
      Analytici v priemere očakávali medzikvartálny rast na úrovni 0,5 % a medziročný na úrovni 1,5 %.
      Spotrebiteľské výdavky sa v trojmesačnom období od začiatku apríla do konca júna zvýšili o 0,4 % po stagnácii v 1. štvrťroku. Príčinou zotavenia je nárast výdavkov na služby a spomalenie poklesu výdavkov na priemyselný tovar, predovšetkým automobily.
      INSEE prognózuje, že francúzska ekonomika v tomto roku vzrastie o 1,4 % po 2,5-% poklese vlani.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies