Najväčšia krádež v histórii kryptomien

NETKY.SK • 27 Január 2018, 15:40 • 2 min
Najväčšia krádež v histórii kryptomien

TOKIO - Je to oficiálne! Japonská burza CoinCheck so sídlom v Tokiu bola napadnutá hackermi. Ide o najväčšiu krádež kryptomien v histórii. Novinky stále pribúdajú, ale my Vám prinášame najnovšie informácie o tejto udalosti.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii vedúci predstavitelia spoločnosti CoinCheck potvrdili, že hackeri odcudzili viac ako 500 miliónov kusov kryptomeny NEM, čo v tom čase predstavovalo približne 530 miliónov dolárov. Nikkei Veritas počas tlačovej konferencie uverejnil tweet v ktorom uviedol, že presná hodnota odcudzeného kapitálu bude známa až po vykonaní podrobného vyšetrovania.

 

Doteraz najväčšiu krádež uskutočnil Mt. Gox. Podarilo sa ukradnúť približne 850 000 bitcoinov v celkovej sume asi 450 miliónov dolárov. V tom čase to bola najväčšia krádež z pohľadu celkovej trhovej kapitalizácie. Prvenstvo v tomto neslávnom rebríčku zaujala burza CoinCheck, ktorá sa stala obeťou doteraz najväčšej krádeže kryptomien.

 

Vedúci pracovníci spoločnosti CoinCheck uviedli, že krádež bola izolovaná od peňaženky NEM a že jej ostatné finančné prostriedky sú v bezpečí.

 

Po tomto vyjadrení sa uľavilo mnohým obchodníkom, pretože prvé správy uvádzali, že sa hackerovi podarilo dostať do viacerých peňaženiek. Bola zaznamenaná transakcia s kryptomenou XRP a jej prevod na neznámu peňaženku v hodnote 110 miliónov dolárov.

 

Vedúci pracovníci nadácie NEM zdôraznili, že krádež nemá nič spoločné s bezpečnosťou samotnej kryptomeny XEM a že vinu na krádeži nesie výlučne len spoločnosť CoinCheck.

 

Príliš horúce peňaženky

 

Ako uviedla CCN, manažéri spoločnosti CoinCheck na tlačovej konferencii priznali, že väčšinu svojich finančných prostriedkov držia v “horúcich peňaženkách“, ktoré sa stanú zraniteľnými, ak hackeri narušia firemné servery.

 

Vzhľadom k častejším útokom upadá reputácia kryptomenových búrz. Tie si ponechávajú väčšinu svojich finančných prostriedkov na “studených peňaženkách“, ktoré sú v režime offline a na bezpečných miestach. CoinCheck uviedla, že bol pre nich problém zriadiť offline peňaženky, čo bolo dôvodom najväčšej krádeže v histórii.

 

NEM nemá v úmysle vrátiť ukradnuté finančné prostriedky

 

Pretože krádež obsahovala veľké percento z celkového počtu kryptomeny XEM v obehu, došlo k okamžitým špekuláciám, že by NEM aktivoval hard fork na získanie finančných prostriedkov od hackera, ako to urobil Ethereum po krádeži DAO v roku 2016. Avšak Lon Wong, prezident nadácie NEM verejne povedal, že je proti.

 

Čo je hard fork?

 

Ide o rozdelenie reťazcov blokov s transakciami na viac vetiev. Každá z vetiev má svoje vlastné pravidlá a tie nie sú vzájomne kompatibilné. Najviac diskutované pravidlo je veľkosť limitu blokov, do ktorého sa vojde maximálne 1MB transakcií. V prípade, že nejaký ťažiar vytvorí blok väčší len o jediný bajt, tak dochádza k porušeniu pravidiel a nastal by už vyššie spomínaný hard fork. V takom prípade by bol ťažiar donútený k návratu na pôvodnú vetvu. Sám by totiž nemal dostatočný výpočtový výkon a ani podporu používateľov Bitcoinu. Jeho vetva by bez používateľov zanikla a stratil by odmenu za nájdený blok.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Erika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies