Najväčší festival rómskej kultúry zavíta do Bratislavy

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 14:41 • 2 min
Najväčší festival rómskej kultúry zavíta do Bratislavy

BRATISLAVA - Najväčší rómsky festival na Slovensku, World Roma Festival od 29. do 31. júla prinesie do hlavného mesta zaujímavých Rómov, ich hudbu a aj tradície.

slovakia

left justify in out

V poradí ôsmy ročník festivalu odštartuje 29. júla divadelným workshopom určených len pre účastníkov festivalu. Prvou akciou pre verejnosť bude v rovnaký deň o 19:00 rekonštrukcia rómsko-nerómskej svadby v Štúdiu Olympia v divadle Nová scéna. Diváci budú môcť spoznať tradičné rituály, ktoré v minulosti nemohli chýbať na žiadnej rómskej svadbe. Keďže svetový rómsky festival chce spájať majoritu s minoritou, súčasťou obradu budú zvyky väčšinového obyvateľstva. V unikátnom divadelnom predstavení účinkujú herci z rôznych scén, avizujú rekonštrukciu rómsko-nerómskej svadby organizátori na webstránke festivalu.


Program bude pokračovať vo štvrtok 30. júla od 13:00 do 15:00 na Hlavnom námestí prezentačnou akciou "Rómovia ako ich nepoznáte". Jej cieľom je ukázať verejnosti Rómov, o ktorých sa takmer vôbec nehovorí, ako sú rómski policajti, colníci, hasiči, zdravotné sestry, lekári, právnici, letušky, maliari či sochári. Štvrtkový program World Roma festival bude na Hlavnom námestí pokračovať večer o 20:00 Show Gipsy Baron. Hudobná show s týmto názvom spája 12 umelcov z Poľska, Litvy, Lotyšska, Ruska, Nemecka a Švédska. "Diváci sa môžu tešiť na ohnivé tance, rómske ľudové piesne a vynikajúce výkony umelcov ako je Ishtvan Kvik, Rozzi, Aljona Mihai, Anhela Koldarous, Arturo Sabilas či Kaspars Pudniks," avizuje web festivalu.


Záverečný deň 8. World Roma Festivalu oživí ulice historického centra a vyvrcholí galaprogramom. Na pestrofarebný sprievod plný hudby a tanca s názvom Defilé pozývajú organizátori v piatok 31. júla na obed. Sprievod, ku ktorému sa môže pridať každý, sa začne o 13:00 na Obchodnej ulici pri bývalej Alžbetke. Festival vyvrcholí 31. júla o 20:00 galaprogramom na Hlavnom námestí s rómskymi kapelami z 10-tich krajín sveta. Bude medzi nimi napríklad Sare Roma, špičková rómska formácia z Litvy, ktorá spojila 11 umelcov z Poľska, Litvy, Lotyšska, Ruska, Nemecka a Švédska. Publikum sa môže tešiť i na českú kapelu Imperio, skupinu LeRom z Maďarska a slovenských Sendreiovcov a ďalších. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies