Zverejnili oficiálne výsledky, víťazom je koalícia PS - SPOLU

NETKY.SK • 26 Máj 2019, 23:59 • 2 min
Zverejnili oficiálne výsledky, víťazom je koalícia PS - SPOLU

BRATISLAVA – Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa stala koalícia Progresívne Slovensko.

slovakia

left justify in out

Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu (20,11 percenta), za ňou nasleduje strana Smer-SD (15,72 percenta), tretia je ĽSNS (12,07 percenta). Do EP sa dostali aj kandidáti za KDH (9,69 percenta), SaS (9,62 percenta) a OĽaNO (5,25 percenta). Účasť v eurovoľbách dosiahla 22,74 percenta. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

 

V Bratislavskom kraji 

 

Víťazom sobotňajších (25. 5.) volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa v Bratislavskom kraji stala koalícia Progresívne Slovensko (PS) - Spolu.

 

Za jej kandidátov hlasovalo 36,28 percenta voličov, ktorí sa okresoch Bratislavského kraja eurovolieb zúčastnili. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 

Druhým najpreferovanejším zoskupením u voličov v Bratislavskom kraji bola strana SaS, ktorá získala 14,72 percenta voličských hlasov, na treťom mieste skončil Smer-SD so ziskom 10,07 percenta. KDH volilo 8,43 percenta voličov, ĽSNS 8,21 percenta.

 

Menej ako päť percent hlasov získalo v Bratislavskom kraji OĽaNO (4,45 percenta), SNS (3,40 percenta), Kresťanská únia (3,22 percenta), Sme rodina (2,64 percenta). Ešte menej získali strany zastupujúce občanov maďarskej národnosti – SMK skončila s 1,18 percentom hlasov a parlamentný Most-Híd volilo 1,03 percenta hlasujúcich.

 

Ďalšie strany a hnutia získali vo voľbách menej ako jedno percento hlasov. Volebná účasť v Bratislavskom kraji dosiahla 31,55 percenta, najviac voličov (33,76 percenta) prišlo v hlavnom meste, najmenej (22,44 percenta) voličov hlasovalo v okrese Malacky.

 

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) mohlo podľa odhadu ŠÚ SR v sobotu hlasovať viac ako 4,4 milióna voličov. Hlasovať mohli nielen slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného štátu EÚ, ktorí majú v SR trvalý pobyt, ak o to požiadali. Z kandidátov 31 politických subjektov vyberali 14 slovenských europoslancov, ktorí budú mať päťročný mandát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona