Najstaršia bryndziareň bude žiť obchodom

NETKY.SK • 16 Október 2012, 12:04 • 2 min
Najstaršia bryndziareň bude žiť obchodom

Najstaršia bryndziareň bude žiť obchodom - Zaujímavosti Dom v Detve dlho nemal investora. Teraz jeho majiteľ rokuje s rakúskym partnerom.

slovakia

left justify in out

img

Dom v Detve dlho nemal investora. Teraz jeho majiteľ rokuje s rakúskym partnerom. Už budúci rok by mali fungovať prvé obchody.

Obchody a služby, ale aj zariadenie pre seniorov a možno aj malé múzeum, v ktorom budú sústredené predmety a dokumenty o prvej prevádzke na výrobu bryndze na Slovensku - to všetko by malo postupne vzniknúť v objekte Vagačovho domu v Detve.

František Kľačanský, majiteľ domu, v ktorom koncom 18. storočia vznikla najstaršia bryndziareň na Slovensku, v súčasnosti rokuje s rakúskym partnerom, s ktorým chcú obnoviť objekt voľakedy ojedinelej prevádzky. "Všetko je na dobrej ceste, už na budúci rok by sme chceli otvoriť aspoň niektoré obchody na prízemí," uviedol pre TASR.

Vlastník počíta, že na poschodí vznikne aj zariadenie pre seniorov, po akom je v regióne stále veľký dopyt. "S múzeom, ktoré priblíži históriu výroby bryndze na Podpoľaní počítame tiež. Záleží to však aj na postoji samosprávy," pripomenul Kľačanský.

Doterajšie aktivity potopil nedostatok kapitálu

O obnovu Vagačovho domu a zriadenie múzea mala pred časom záujem aj skupina obyvateľov Detvy, zoskupená v Občianskom združení Spolok Detvan. So svojou iniciatívou vlani oboznámili aj ministra kultúry SR, proces sa však po páde vlády zastavil.

Podľa predsedníčky združenia Oľgy Feješovej o oživení Vagačovho domu jednali aj s majiteľom, nakoniec sa však nedohodli. Príčinou bola najmä nemožnosť získať peniaze na rekonštrukciu a chod múzea z aktuálnych grantov, fondov či nadácií.

Medzi tých, ktorých kvôli záchrane bryndziarne oslovili, patril aj ÚĽUV. Návrh bol zriadiť v ňom regionálne pracovisko a presťahovať tam aj Podpolianske múzeum. Rokovania sa však napokon nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca.

Feješová si myslí, že do záchrany domu sa malo iniciatívnejšie zapojiť aj mesto, pomôcť mohol aj samosprávny kraj. Všetko ale mohla vyriešiť vhodná výzva z eurofondov, ktorá však neprišla.

Bryndziareň z roku 1787 vrátili po roku 1989 rodine Vagačovcov. Keďže v nej bola v tom čase mestská knižnica, majitelia ju ponúkli najprv mestu. Magistrát ju pre nedostatok peňazí ale nekúpil a Vagačovci ju predali firme Profex. Jej konateľ František Kľačanský začal objekt rekonštruovať, no neskôr od obnovy ustúpil. Dôvodom boli opäť financie, keďže na projekt nezískal peniaze z eurofondov. Vlani a predvlani dom ale prešiel čiastočnou obnovou, keď na ňom vymenili strešnú krytinu, dvere a okná.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies