Najlepší čas na vybavenie pasu je teraz

NETKY.SK • 23 Marec 2014, 11:05 • 2 min
Najlepší čas na vybavenie pasu je teraz

BRATISLAVA - Ročne vydajú policajti v priemere 250 tisíc cestovných pasov.

slovakia

left justify in out

Polícia odporúča ľuďom už teraz si skontrolovať platnosť cestovného pasu, či občianskeho preukazu, ako aj doklady svojich detí. "V súčasnosti je ideálne obdobie na vybavenie dokladov bez dlhého čakania. Prvé tri mesiace v roku sú obdobím, kedy býva najnižší počet prijatých žiadostí o vydanie dokladu," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Toto leto uplynú dva roky odkedy nie je možné zapísať údaje o dieťati do cestovného pasu rodiča. Policajti preto rátajú s ešte väčším záujmom o vydanie "detských pasov".

 

Zvýšený záujem o vydanie pasu sa začína pred dovolenkovým obdobím - už v máji. "Pri cestách do vízových krajín treba brať do úvahy, že cestovný pas musí byť platný napríklad najmenej šesť mesiacov po udelení víza alebo opustení krajiny," upozorňuje Baloghová. Polícia vydá za rok priemerne 250-tisíc cestovných pasov. 

 

Žiadosť o vydanie pasu si môže občan podať na ktoromkoľvek oddelení dokladov, nemusí to byť iba v mieste trvalého bydliska. Rodič predkladá k žiadosti o vydanie cestovného pasu pre dieťa aj rodný list dieťaťa, správny poplatok, prípadne aj skôr vydaný cestovný pas dieťaťa a svoj občiansky preukaz, prípadne cestovný pas, ak nie je držiteľom občianskeho preukazu. Ak sú rodičia rozvedení alebo nezosobášení, žiadosť o vydanie môže podať ktorýkoľvek z nich, súhlas druhého rodiča sa nevyžaduje. Policajti sú pripravení aj na fotenie malých detí. "Naši pracovníci majú s fotením malých detí bohaté skúsenosti i trpezlivosť. Mnohé oddelenia sú vybavené hračkami i detským kútikom," tvrdí policajná hovorkyňa. "Deti, ktoré nevedia samostatne sedieť, sa fotografujú tak, že rodič si oblečie špeciálnu zásteru, ktorá bude tvoriť pozadie fotografie a dieťa si zoberie na ruky alebo posadí na kolená tak, že si ho oprie chrbtom o seba," vysvetlila Baloghová. 

 

Vydanie pasu pre občana staršieho ako 16 rokov stojí 33 eur, pre občana od šesť do 16 rokov 13 eur a pre dieťa mladšie ako šesť rokov osem eur. Pas do dvoch pracovných dní stojí trojnásobok sadzby a do desiatich pracovných dní dvojnásobok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies