Nahnevaná Merkelová: Ukončí sledovanie politikov spojenectvo medzi EÚ a USA?!

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 14:00 • 2 min
Nahnevaná Merkelová: Ukončí sledovanie politikov spojenectvo medzi EÚ a USA?!

BERLÍN - Nemecká vláda odsúdila dnes ako neprijateľné údajné monitorovanie objektov Európskej únie a americkou Agentúrou pre národnú bezpečnosť (NSA), o ktorom informovali noviny Der Spiegel a The Guardian.

slovakia

left justify in out

"Sledovanie vlastných priateľov je neakceptovateľné, to sa nesmie diať," vyhlásil hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert.  Zdôraznil pritom skutočnosť, že Európa a Spojené štáty sú "partnermi, priateľmi a spojencami" a základom tohto vzťahu je dôvera, ktorú je po odhalení údajného sledovania potrebné obnoviť. 

Podľa informácií nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel tajné materiály prezrádzajú, že NSA nainštalovala odpočúvacie zariadenia do priestorov zastupiteľstva EÚ vo Washingtone a pri OSN v New Yorku. Zároveň sa jej podarilo preniknúť do internej počítačovej siete, vďaka čomu agentúra monitorovala aj e-maily a elektronickú komunikáciu. NSA údajne odpočúvala viac než päť rokov aj predstaviteľov EÚ v samotnom Bruseli.

NSA podľa rovnakého zdroja systematicky kontrolovala a archivovala väčšinu údajov o telefonických a internetových kontaktoch v Spolkovej republike Nemecko, konkrétne šlo mesačne o asi pol miliardy telefonátov, mailov, esemesiek a chatov. Americké tajné služby so súhlasom Bieleho domu údajne cielene získavali aj informácie z prostredia spolkovej vlády, zrejme vrátane kancelárky Merkelovej.

Britské noviny Guardian okrem toho napísali, že USA sledovali aj ďalších svojich spojencov, vrátane Japonska, Južnej Kórey a Indie. Odpočúvanie údajne odhalili tajné dokumenty zverejnené bývalým pracovníkom CIA Edwardom Snowdenom.

Medializované informácie musel dnes vysvetľovať aj americký minister zahraničných vecí John Kerry. Otázku nastolila šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, ktorá sa s Kerrym stretla počas ázijskej bezpečnostnej konferencie v Bruneji.  

Kerry konštatoval, že zatiaľ nepozná všetky podrobnosti správ, ktoré sa objavili v nemeckej a britskej tlači. Podľa neho slov však mnohé krajiny podnikajú rôzne kroky na ochranu svojich národných záujmov. 

"Každá krajina na svete, zaangažovaná v medzinárodných záležitostiach... podniká množstvo aktivít na ochranu svojej národnej bezpečnosti a k tomu prispievajú všetky druhy informácií. Z toho čo viem to nie je netypické pre mnohé krajiny," vyhlásil Kerry na tlačovej konferencii v Bruneji. 

Viacerí európski činitelia, vrátane predstaviteľov Nemecka, Talianska, Francúzska, Luxemburska a inštitúcií EÚ sa vyslovili, že nové odhalenia môžu zhatiť pokračujúce rokovania o transatlantickej obchodnej dohode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies