Nadpolovičná väčšina Belgičanov má už dosť štrajkov, tie polarizujú spoločnosť

NETKY.SK • 15 December 2014, 15:47 • 2 min
Nadpolovičná väčšina Belgičanov má už dosť štrajkov, tie polarizujú spoločnosť

BRUSEL - Belgicko je v posledných týždňoch vystavené sérii štrajkov proti reformným plánom vlády v ekonomickej a dôchodkovej oblasti.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý nechala vypracovať Agoria, najväčšie zamestnávateľské a obchodné združenie v Belgicku, pôsobiace predovšetkým v technologickej oblasti, si už 61 percent občanov krajiny neželá štrajky a 85 percent respondentov je proti vytváraniu zátarás, ktorými odborári blokujú prístup do práce.
     

Šnúra protestov zorganizovaných odbormi vyvrcholila dnes do celoštátneho protestu, aký sa podľa predstaviteľov zamestnancov v histórii krajiny ešte nekonal. Nefunguje priemysel, doprava, značne obmedzené sú služby, minimálna prevádzka je na školách a úradoch.
     

Odborári aj napriek rastúcemu tlaku na vládu, ktorá chce presadiť reformy, tvrdia, že si neželajú pád federálneho kabinetu a chcú len, aby ich hlasy boli vypočuté.
     

Tlačová agentúra Belga upozornila na prieskum, ktorý si objednala Agoria a ktorý bol uskutočnený na vzorke 1000 respondentov.
     

Podľa prieskumu sa až 61 percent Belgičanov obáva, že séria štrajkov v konečnom dôsledku ohrozuje zamestnanecké miesta v technologickom a informačnom sektore, a 59 percent oslovených očakáva, že štrajkové akcie už nebudú pokračovať po 15. decembri.
     

Ten istý prieskum naznačil, že 85 percent Belgičanov nesúhlasí s vytváraním bariér a zátarás, ktorými štrajkujúci nedovolia vstup na pracovisko tým, čo štrajkovať nechcú.

     

"Štrajky stavajú ľudí proti sebe. Táto polarizácia musí prestať," uviedol generálny riaditeľ Agorie Marc Lambotte.
     

Združenie zamestnávateľov upozornilo, že mnoho technologických firiem trpí sériou štrajkov, ktoré majú negatívny vplyv na ich výrobu. V čase štrajku sa podniky z oblasti informačných technológií snažia pokračovať v činnosti zavedením práce na diaľku a zamestnanci, ktorí nechcú štrajkovať, si radšej vyberú dovolenku.
     

Zväz nezávislých malých a stredných podnikov (SDI) sa tiež zapojil do diskusie na túto tému, keď uviedol, že podľa prieskumu vykonaného medzi 480 spoločnosťami nesúhlasí až 78 percent malých a stredných podnikateľov a obchodníkov so spôsobmi, akými odborári vykonávajú svoje protesty.
     

Budovanie prístupových bariér a zátarás na cestných komunikáciách núti "štrajkovať" aj personál veľkých obchodných centier. Združenie obchodu a služieb (Comeos) v dnešnom vyhlásení pre médiá uviedlo, že odvetvie obchodu je zasiahnuté prebiehajúcim štrajkom, pretože prístup do obchodných stredísk je zablokovaný zvonka. Stačí napríklad, keď sa traja-štyria zamestnanci rozhodnú štrajkovať a znemožnia tým uplatnenie práva ostatného personálu, keďže mu zablokujú vstup do práce.
     

Zákazníkom alebo zamestnancom, ktorí chcú pracovať, je v mene štrajku prístup do obchodov zabránený. Comeos, ktoré podľa svojho tvrdenia rešpektuje právo na štrajk, situáciu s používaním hliadok a zátarás označilo za neprijateľnú.
     

Predstavitelia Comeos rovnako odsúdili aj postoj polície, ktorá namiesto toho, aby nelegálne zátarasy a blokovanie prístupových ciest alebo kruhových objazdov odstránila, si svoju povinnosť v deň, keď sa štrajkuje, neplní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies