ALTUALIZOVANÉ: Požiar po výbuchu plynu v Prešove sa podarilo zlikvidovať dnes ráno

NETKY.SK • 7 December 2019, 09:45 • 2 min
ALTUALIZOVANÉ: Požiar po výbuchu plynu v Prešove sa podarilo zlikvidovať dnes ráno

PREŠOV - Dňa 06.12.2019 krátko po dvanástej hodine bol ohlásený výbuch s následným požiarom dvanásťposchodového bytového domu na ulici Mukačevskej v Prešove.

slovakia

left justify in out

Na mieste udalosti zasahovalo takmer 90 profesionálnych hasičov z hasičských staníc v Prešove, v Sabinove a v Lipanoch, Vranove nad Topľou, Hanušovciach nad Topľou, Humennom a v Snine, v Bardejove, v Starej Ľubovni,  v Poprade, Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach,   zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Humennom,  zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline s takmer 40 kusmi hasičskej techniky, viac ako 25 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí Abramovce,  Kokošovce, Ľubotice, Uzovce, Dulova Ves, Svinia, Čelovce a mesta Prešov. Pri požiari boli z bytového domu a tiež priľahlých bytových domov evakuované osoby aj za pomoci požiarnych plošín a rebríkov, 39 obyvateľov bolo ošetrených. U štyroch osôb bol žiaľ konštatovaný exitus. Na miesto zásahu boli tiež privolaní príslušníci policajného zboru, záchranná zdravotná služba, Banská záchranná služba Prievidza, Horská záchranná služba Poprad, MUSAR (modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí) zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline, psovodi z Horskej záchrannej služby, z Prešova, a Trstenej a Požiarnotechnický a expertízny ústav. Na pomoc boli vyslaní  psychológovia a intervenčná pomoc (PEER) Hasičského a záchranného zboru. Zásah prebiehal celú noc, lokalizácia požiaru nahlásená veliteľom zásahu pred polnocou 6.12.20169 a pre d 7 hodinou ráno likvidácia požiaru.  Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania.

 

Dnes o 8.00 prebehne zasadnutie krízového štábu, kde bude určený ďalší postup.

 

Počet obetí dnešného výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove nie je s veľkou pravdepodobnosťou konečný a bude sa ešte zvyšovať. Uviedol to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý na miesto nešťastia dorazil o 17:30 hod.

 

Nateraz je oficiálne potvrdených päť obetí výbuchu a následného požiaru. „Je jasné aj podľa očitých svedkov, ktorí videli, čo sa na mieste tejto tragédie dialo, pravdepodobne, že ten počet tých, ktorí prišli pri tomto nešťastí o život, bude vyšší ako je zatiaľ stanovené číslo,“ povedal premiér.

 

Na mnohých poschodiach podľa premiéra stále horí a problémom pre hasičov je najmä skolabované schodisko. Hasiči preto nemajú iný prístup k bytom ako zvonku pomocou techniky.

Premiér zároveň vyjadril pozostalým po obetiach úprimnú sústrasť a ocenil záchranné zložky. „Slovensko nečelilo vo svojej histórii takémuto vážnemu požiaru obytnej budovy s toľkými zranenými, či poškodenými okolitými bytmi,“ dodal premiér.

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane armády a polície, ktorá bude podľa premiéra zabezpečovať bezpečnosť evakuovaných domov v okolí.

 

Premiér sa o 19. hodine zúčastní rokovania krízového štábu, na ktorom sa rozhodne o poskytnutí finančnej pomoci vlády na to, aby sa mohlo začať s okamžitou pomocou poškodeným rodinám.
 

Ako uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), na mieste zasahovalo 86 profesionálov z Hasičského a záchranného zboru, 26 dobrovoľných hasičov a momentálne je tam vyše 50 kusov techniky a 100 príslušníkov polície. „Išlo o veľmi ťažký a mimoriadny zásah, pretože hasičom bolo znemožnené vzhľadom na ten výbuch plynu sa dostať k jednotlivým bytom, pretože došlo k zrúteniu schodiska. Výťahovou šachtou sa postupne prepracovávali od 1. poschodia až po 6. poschodie. Skončili na 7. pochodí a ďalej sa im už nepodarilo preniknúť. Všetkých ľudí, ktorých našli, sa snažili v čo najkratšom čase evakuovať. Skutočne im patrí veľká vďaka, lebo ako sami povedali, taký ťažký zásah za posledných 20 rokov tu asi nebol,“ uviedla Saková.

Za možnú príčinu tragédie označila výbuch plynu v šachte na 9. poschodí 12-poschodovej bytovky. „Následne vzbĺkli plamene na 10., 11. a 12. poschodí, ktoré doteraz hasíme,“ uviedla krátko pred 18.30 hod. ministerka.

Ako doplnila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, záchranármi bolo celkovo ošetrených 39 osôb, z toho deväť transportovali do prešovskej nemocnice, kde je zriadené aj centrum pre psychologickú podporu.

 

„Hneď ako sa stal tento výbuch, boli aktivované traumaplány v nemocnici Prešov, takisto máme veľké popáleninové centrum v nemocnici Košice-Šaca, ktoré je pripravené na prevzatie pacientov, ktorí by takúto starostlivosť vyžadovali,“ uviedla a dodala, že z deviatich ošetrených ľudí v prešovskej nemocnici hospitalizovali štyroch. „Ani jeden z týchto pacientov nie je v ohrození života,“ uzavrela Kalavská.

Plyn podľa hasičov vybuchol v jednom z bytov v Prešove krátko pred 12:15. Nešťastie si doposiaľ vyžiadalo päť obetí a viac ako 40 zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona