Nadmerné emisie naftových áut v Európe spôsobujú ročne 4,5 tisíc predčasných úmrtí

NETKY.SK • 18 September 2017, 10:21 • 2 min
Nadmerné emisie naftových áut v Európe spôsobujú ročne 4,5 tisíc predčasných úmrtí

BERLÍN - Autá s dieselovými motormi, ktoré prekračujú zákonné limity pri produkcii emisií, spôsobia v Európe ročne predčasnú smrť viac ako 4,5 tis. ľudí.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov medzinárodného prieskumu, ktorého výsledky zverejnili v pondelok. Správa prichádza dva roky po tom, čo automobilka Volkswagen priznala, že do svojich vozidiel s naftovými motormi inštalovala softvér, ktorý dokázal rozpoznať, kedy je automobil predmetom testov a umelo znížiť údaje o skutočnom objeme vyprodukovaných emisií.

Znečistenie ovzdušia má v Európskej únii, Nórsku a vo Švajčiarsku spôsobiť každý rok celkovo približne 425 tis. predčasných úmrtí, z čoho nadmerné emisie naftových áut zodpovedajú za 4 560 obetí.

 

Riziká sú najväčšie v oblastiach s vysokou koncentráciou naftových áut, ako je napríklad severné Taliansko, uvádza sa v štúdii, na ktorej spolupracovali Medzinárodný inštitút pre aplikované systémové analýzy so sídlom v Rakúsku, nórsky meteorologický inštitút a technologická univerzita vo švédskom Göteborgu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies