Nadčasové príbehy plné hudby – v knihe a CD s názvom Stredovek

NETKY.SK • 17 Január 2024, 12:54 • 2 min
Nadčasové príbehy plné hudby – v knihe a CD s názvom Stredovek

BRATISLAVA - Komorný, baladický i grunge-ový zážitok v jednom balíčku. Zhudobnená poézia, čítané pasáže i akustické skladby – to všetko ukrýva hudobno-knižné dielo s názvom Stredovek.

slovakia

left justify in out

Reč je o novinke speváka, gitaristu a skladateľa Miloša Železňáka a jeho multimediálneho tria Atramentum Musicum. „Stredovek je v našom prípade obyčajné slovo chýbajúce v postupnosti detstvo – mladosť – dospelosť. Chýba totiž slovo, ktoré by označovalo život ľudí v strednom veku,“ vysvetľuje básnik a autor textov, Ján Litvák. Ako ďalej dodáva, názov projektu vznikol podľa jednej zo zhudobnených básní.

 

Inšpirované stredným vekom

Na pozadí skladieb sa odohrávajú mikropríbehy, ktorých hlavnými hrdinami sú autor a jeho kamaráti Frap, Maťo, Ďuri či košický spisovateľ Karol Pém. Ich spoločnými menovateľmi sú stredný vek, vyjadrenie osobných skúseností a originálny pohľad na život. „Chvíľami sa radujú, akoby ich vôbec nedobiehal čas, a chvíľami trpia – aj bez toho, že by boli mučení nejakým prešibaným stredovekým spôsobom,“ dodáva J. Litvák.

Komorné i baladické

Texty zhudobnil, naspieval a načítal Miloš Železňák. Všetky nástroje okrem bicích v skladbách Anna z Arcu (J. Ragan) a Do zvonov (J. Oriško) nahrával Železňák sám. Voľne pritom nadväzuje na predošlú spoluprácu s Litvákom, na hudobno-knižný projekt s názvom Čas (Hudobný fond, 2016).

 

Pod vizuálnu podobu knihy i CD sa podpísal grafický dizajnér, ilustrátor a člen tria, Raffo Tatarko. Zvukové prostredie skladieb je akustické, bez nadmerných aranžmánov. Dominantným nástrojom je gitara, ktorá je v niektorých skladbách doplnená bicími a basgitarou. O mastering sa postaral Ľuboš Brtáň, knihu s CD vydalo vydavateľstvo Hevhetia. Práce na projekte odštartovali ešte v roku 2018, realizáciu však spomalila pandémia. Dokončenia sa preto dočkal až v súčasnosti.

 

Ukážky z CD si môžete vypočuť tu: www.hevhetia.com/product/stredo-vek/?lang=sk, a viac informácií nájdete na stránkach: www.facebook.com/milos.zeleznak, https://www.facebook.com/milozeleznaktrio, www.zeleznak.sk, a www.hevhetia.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Hevhetia / MŽ, Foto: Hevhetia / MŽ
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies