Nadácia Pontis oddnes vzdeláva učiteľov ZŠ v programovaní

NETKY.SK • 21 November 2016, 16:25 • 2 min
Nadácia Pontis oddnes vzdeláva učiteľov ZŠ v programovaní

BRATISLAVA - Oddnes sa učitelia prvého a druhého stupňa základných škôl zúčastňujú na prednáškach o výučbe základov programovania s názvom Hour of Code (Hodina kódu), ktoré budú môcť využívať na hodinách informatiky či na krúžkoch s deťmi.

slovakia

left justify in out

Cieľom tejto iniciatívy, na ktorej sa spolupodieľajú spoločnosť Accenture a Nadácia Pontis, je ponúknuť žiakom kvalitnú a praktickú výučbu informatiky zábavnou formou. Ako Nadácia Pontis uvádza na svojej webovej stránke, cvičenia by mali okrem zábavy rozvíjať u detí aj logické a analytické myslenie a pri riešení problémov podporiť ich cieľavedomosť a kreativitu. Bezplatné kurzy pre učiteľov potrvajú do 2. decembra v Bratislave, Nitre, Trnave, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a v Košiciach. Učitelia nemusia byť informatici.


Počas trojhodinového školenia sa učitelia naučia, ako podnietiť deti k programovaniu zábavným spôsobom cez rozprávkové postavičky alebo známe postavičky z počítačových hier. Prostredníctvom témy Star Wars sa deti naučia vytvoriť vlastnú hru. Postavičky Anna a Elsa z Ľadového kráľovstva sa spoja za pomoci kódu a objavia krásu ľadu. Sú to veľmi jednoduché nástroje, ktoré môžu používať žiaci aj na prvom stupni. Školitelia z Accenture naučia učiteľov napríklad aj základy tzv. blokového programovania, teda programovania, pri ktorom sa nepíšu celé programy, ale postupne sa k sebe prikladajú bloky s preddefinovanými príkazmi. Cieľom iniciatívy je naučiť učiteľov orientovať sa vo voľne dostupných online materiáloch kreatívneho vyučovania informatiky a nájsť vhodné lekcie a cvičenia pre rôzne vekové kategórie.


Minulý rok sa na školení zúčastnili učitelia z 36 základných škôl. "Vďaka tomu si následne 4 500 žiakov užilo viac než 22-tisíc hodín zábavy pri programovaní s Annou a Elzou, robotmi zo Star Wars či vo svete Minecraftu," opísala Nadácia Pontis svoj web Hour of Code, ktorý učiteľom a deťom ponúka materiály a cvičenia na hodiny informatiky zadarmo.


"Informatika má nezastupiteľné miesto v dnešnej spoločnosti, programovanie je považované za jazyk budúcnosti a záujem o programátorov neustále rastie," uvádza Nadácia Pontis. Učitelia z najaktívnejších škôl získajú pre svoje školy odmenu v podobe setu programovateľných robotov alebo výlet pre deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies