Naď: Štát by mal viac podporovať slovenských výrobcov v obrannom priemysle

NETKY.SK • 15 September 2016, 15:25 • 2 min
Naď: Štát by mal viac podporovať slovenských výrobcov v obrannom priemysle

BRATISLAVA – Vláda SR by mala prijať opatrenia, ktorými by pomohla slovenskému obrannému priemyslu, napríklad tým, že bude od našich firiem kupovať konkrétne produkty, ktoré vyrábajú. Pre TASR to uviedol Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik mimovládnej organizácie Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku.

slovakia

left justify in out

„Primárnym záujmom každej vlády by malo byť zvýšiť export krajiny. Na to, aby sme ho dokázali zabezpečiť v obrannom priemysle, je potrebné pomôcť slovenským výrobcom tým, že budeme nakupovať ich techniku do Ozbrojených síl SR (OS SR). Bez toho, aby ich technika bola zavedená u nás, jednoducho nebudú mať šancu predať ju do zahraničia,“ uviedol Naď, podľa ktorého by prvotným krokom mal byť nákup aspoň niekoľkých kusov alebo modernizácia v menšom meradle.

 

Dodal, že stanovisko o podpore nášho obranného priemyslu mali vo svojom komuniké viaceré vlády SR. „Pravdou však je, že sa toho príliš veľa nepodarilo. Na rozdiel napríklad od našich poľských spojencov pomáhame vlastnému obrannému priemyslu menej, ako by sme mali. Treba sa opýtať, koľko z techniky, ktorú nakúpili OS SR či Policajný zbor SR, pochádza od slovenských výrobcov, prípadne do akej miery slovenské firmy participujú v subdodávkach pre zahraničných dodávateľov,“ podotkol bezpečnostný analytik.

 

Slovensko pritom podľa jeho slov má špičkové kapacity, aby dokázalo byť lídrom v rámci Európskej únie i Severoatlantickej aliancie (NATO) nielen v oblasti likvidácie prebytočnej munície a v zbrojárskom priemysle ako takom, ale i v oblasti odmínovania. „Máme tu spoločnosť Way Industries z Krupiny, výrobcu odmínovacích zariadení Božena, ktorý v podstate na Slovensku nemá konkurenciu a patrí medzi špičku vo svete,“ povedal Naď s tým, že máme dobré signály aj z rokovania NATO vo Varšave, kde SR dostala do svojej správy zverenecký fond na odmínovanie Ukrajiny.

 

„To bola veľmi dôležitá administratívna súčasť procesu, kde by sme dnes mali prejsť do konkrétnych krokov a v rámci nich zapojiť slovenský obranný priemysel tak, ako to je možné. Sme naozaj špičkou a dokazujeme to v mnohých oblastiach sveta, tak prečo by sme nepomohli aj vláde SR napĺňať záväzky, ktoré má voči NATO a konkrétnymi opatreniami pomohli aj Ukrajincom s veľkým množstvom mín, ktoré majú najmä na východnej hranici,“ zakončil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies