Na zrušené predstavenie reaguje aj Kiska: Kotlebovi poslal jasný odkaz

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 18:04 • 2 min
Na zrušené predstavenie reaguje aj Kiska: Kotlebovi poslal jasný odkaz

BRATISLAVA - Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a predseda ĽSNS Marian Kotleba v utorok (14.3.) ukončil divadelné predstavenie s názvom Kováči.

slovakia

left justify in out

Na stranu divadelníkov sa postavil aj prezident Andrej Kiska. Marianovi Kotlebovi odkázal, prostredníctvom facebooku, že prekročil hranicu slušnosti. 

 

Asi v polovici predstavenia prišla do zákulisia pracovníčka odboru školstva BBSK Marianna Kemková a na príkaz župana s okamžitou platnosťou prikázala ukončiť predstavenie. Dôvodom na prerušenie mali byť údajne expresívne výrazy, ktoré však vyplývali z kontextu inscenácie. Informoval o tom týždenník .týždeň na facebookovom profile.

 

 

.kotleba nechal v polovici zrušiť divadelné predstavenie!Náš reportér Andrej Bán získal z overeného zdroja informáciu,...

Posted by .týždeň on 15. marec 2016

 

Hercov sa zastal aj Kiska 
K zrušenému podujatiu sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska, ktorý nešetril kritikov na predstaviteľov BBSK. "Je neprípustné, aby niekto ako pán Kotleba z pozície moci prerušil a zakázal pokračovať v divadelnom predstavení. A dokonca podával trestné oznámenie na divadelníkov kvôli obsahu divadelnej hry. To je konanie za hranicou slušnej a slobodnej spoločnosti," napísal prezident na sociálnej sieti. 

 

 

NEPRÍPUSTNÉ KONANIENie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým...

Posted by Andrej Kiska on 16. marec 2016

 

K celej udalosti sa vyjadril samosprávny kraj. Vo vyhlásení sa uvádza, že divadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna si objednali ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja. Išlo o slávnostnú udalosť, ktorou chceli vyzdvihnúť mesto Brezno a jeho divadelný súbor. Predstavenie Kováči sme vybrali na základe odporúčania divadelného súboru.

 

Zverejnili iba písomné stanovisko

 

„V predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy ako: „nakopať riť“, „rozbiť papuľu“ alebo „k.rva“. Frekvencia týchto výrazov sa stupňovala až do stavu, kedy sa začalo hovoriť o „srbských hovnách“ a „slovanských lajnách“.

 

V tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť. "Sme presvedčení, že ak by sa v tejto hre spomínali napr. „židovské hovná“, alebo „cigánske lajná“, tak by tí, ktorí sú dnes rozhodnutím predsedu BBSK pobúrení, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví. V súvislosti s výrokmi, ktoré v predstavení zazneli, zvažujeme podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia,“ píše sa vo vyhlásení.

 

 

VYJADRENIE BBSK K ZASTAVENIU DIVADELNÉHO PREDSTAVENIADivadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána...

Posted by Banskobystrický samosprávny kraj on 16. marec 2016

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies