Na zozname z emisnej kauzy sú aj firmy v daňových rajoch

NETKY.SK • 4 Február 2014, 17:58 • 2 min
Na zozname z emisnej kauzy sú aj firmy v daňových rajoch

BRATISLAVA - Úrad špeciálnej prokuratúry zverejnil zoznam ľudí a firiem, ktoré obchodovali so spoločnosťou Interblue Group.

slovakia

left justify in out

Tá mala od Slovenska nakúpiť emisné kvóty za nižšiu cenu, než sa predávali v okolitých krajinách. Informácie boli podľa hovorkyne špeciálnej prokuratúry Jany Tökölyovej získané z výsledkov právnej pomoci od švajčiarskych justičných orgánov v rokoch 2010 a 2011. 
     
V zozname zverejnenom na žiadosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka sú medzi spoločnosťami registrovanými na Slovensku firmy FINANCIAL PUBLIC SERVICE, MILENIUM TRADING, KAREX FOOD a fyzické osoby Norbert Havalec a Rastislav Bilas. Medzi spoločnosťami registrovanými v zahraničí je OSSIAN ESTABLISHMENT LTD., registrovaná vo Sv. Vincete, vlastníkom je Rastislav Bilas. Ďalšou v zozname je firma ATZIOX LTD. registrovaná na Cypre, majiteľmi sú Norbert Havalec, Ján Smolen a správcom spoločnosti na Cypre je Michalis Avraam. V zozname nasleduje HSBC LTD z Hongkongu s poznámkou, že ide o japonských obchodníkov s emisiami, CRATAEGUS DEVELOPMENT INC. z Belize, ktorej majiteľom je český občan Marek Pleyer, dlhodobo žijúci v USA. Rovnakého majiteľa má aj firma SS + AT LTD., registrovaná na Britských panenských ostrovoch a UNIVERSAL INVEST LLC, registrovaná v USA. Poslednou na zozname je švajčiarska ONYX TRUST SERVICES AG, ktorej majiteľka Jana Lütken bola tiež štatutárkou Interblue Group LLC. "Vyšetrovanie potvrdilo, že žiadna iná právnická alebo fyzická osoba nemala obchodný styk so spoločnosťou Interblue Group LLC.," uviedla Tökölyová.
     
Sporný predaj emisných kvót oxidu uhličitého americkej spoločnosti Interblue Group je z roku 2008. Slovensko vtedy predalo 15 miliónov ton za cenu 5,05 eura za tonu, pričom okolité krajiny mali ich predaj výhodnejšie. Emisné kvóty predané Interblue Group, ktorá vraj takto zarobila 47 miliónov eur, mali skončiť v Japonsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies