Na Železnú studienku sa od pondelka autom nedostanete, migrujú žaby

NETKY.SK • 15 Marec 2012, 10:42 • 2 min
Na Železnú studienku sa od pondelka autom nedostanete, migrujú žaby

Na Železnú studienku sa od pondelka autom nedostanete, migrujú žaby

slovakia

left justify in out

img

Dôvodom je migrácia (presúvanie) žiab cez Cestu mládeže na bratislavskej Železnej studienke. Dopravnú uzávierku v týchto dňoch na žiadosť rezortnej organizácie Ministerstva životného prostredia SR – Správy CHKO Malé Karpaty povolilo Hlavné mesto SR Bratislavy. Zákaz pre motorové vozidlá bude platiť mesiac, t.j. až do 19. 4. 2012.

 

Jar je obdobie, keď sa tisícky žiab presúvajú z lesa cez komunikáciu. Ich cieľom sú vodné nádrže, aby tam nakládli vajíčka. Mnohým sa to však nepodarí. Asfaltová cesta je miestom, kde sa končí ich celoživotná púť. Podobne je to aj v Bratislave na Železnej studienke, kde dochádza k najväčšiemu úhynu zákonom chránených žiab - najmä pomalých ropúch. Z dôvodu zabezpečenia ochrany obojživelníkov a obmedzenia ich masového hynutia Magistrát hl. mesta SR Bratislavy vyšiel aj tento rok ochranárom v ústrety a povolil úplnú uzávierku miestnej komunikácie v tejto časti mesta. Toto povolenie rozširuje celoročný zákaz vjazdu motorovým vozidlom na Železnú studienku v sobotu, nedeľu a vo sviatok na každodenný a úplný zákaz vjazdu.

 

Bratislavské školy a dobrovoľníci sa na týchto akciách zúčastňujú pod vedením Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus, v spolupráci so Správou CHKO Malé Karpaty. Už viac ako 25 rokov v tejto lokalite stavajú zábrany popri ceste a prenášajú žaby do vodných nádrží. Pred zbytočným úhynom pod kolesami áut sa im tak každoročne podarí zachrániť stovky chránených ropúch.

Zdroj: MŽP SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies