Na základe novej dohody sa prezident KDR vzdá moci po tohtoročných voľbách

NETKY.SK • 1 Január 2017, 09:19 • 2 min
Na základe novej dohody sa prezident KDR vzdá moci po tohtoročných voľbách

KINSHASA - Politické strany v Konžskej demokratickej republike (KDR) podpísali krátko pred koncom starého roka dohodu, ktorá vyzýva prezidenta Josepha Kabilu, aby sa po nasledujúcich voľbách vzdal moci.

slovakia

left justify in out

Ako ústupok opozícii sa hlasovanie uskutoční pred koncom roka 2017 namiesto pôvodného termínu, ktorým mal byť stred roku 2018, ako navrhovala jeho strana. Dohoda prišla po mesiacoch nepokojov, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych.

 

Prezident a opozičné strany nedokázali dosiahnuť konsenzus do 19. decembra, keď vypršal Kabilov mandát. Rozhovory sprostredkovala katolícka cirkev. Na jej podpise sa Kabila nezúčastnil, rovnako ani opozičný líder Étienne Tshisekedi.

 

Kabila sa stal prezidentom KDR v roku 2001 a bolo mu ústavne zakázané uchádzať sa o ďalšie funkčné obdobie po vypršaní mandátu. Žiadne prezidentské voľby sa však nekonali a súd rozhodol, aby Kabila zostal v úrade do ďalších volieb.

 

Jeho strana tvrdila, že to nie je možné pred polovicou roka 2018, pričom ako dôvod uviedla náročnú organizačnú prípravu. Opozičné sily reagovali pouličnými demonštráciami, požadujúc, aby sa voľby uskutočnili v čo najkratšom termíne.

 

Opozícia tiež chcela, aby boli prepustení politickí väzni a aby súd zbavil obvinení z trestných činov ďalšieho opozičného vodcu Moiseho Katumbiho, ktoré sú podľa opozičných predstaviteľov politicky motivované.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies