Na vstupe aj výstupe z EÚ hotovosť nad 10-tisíc eur treba nahlásiť

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 13:25 • 2 min
Na vstupe aj výstupe z EÚ hotovosť nad 10-tisíc eur treba nahlásiť

BRATISLAVA - Cestujúci, ktorí vstupujú na územie Európskej únie (EÚ), alebo ho opúšťajú a majú hotovosť 10.000 eur či viac, musia túto skutočnosť ohlásiť.

slovakia

left justify in out

"Povinnosť nahlásiť hotovosť má každý, kto prichádza či opúšťa hranice únie, a to nielen cez hraničný priechod, ale napríklad aj na medzinárodnom letisku. Oznámiť treba aj ak cestovateľ má pri sebe túto sumu v inej mene alebo ľahko zameniteľných aktívach, napríklad dlhopisoch, akciách, cestovných šekoch," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.
     

Vyhlásenie o hotovosti sa vypĺňa a predkladá na colnom úrade alebo inom príslušnom orgáne v členskom štáte EÚ na hraničnom priechode, ktorým osoba vstupuje na územie EÚ, alebo ho opúšťa.
     

"Ak cestujúci vyhlásenie o hotovosti nevyplní, alebo predloží falošné údaje, hotovosť mu môže byť zadržaná alebo zabavená. Taktiež sa môže vystaviť hrozbe trestného stíhania," upozornila hovorkyňa FS.
     

Opatrenie je súčasťou úsilia Bruselu v boji proti praniu špinavých peňazí, terorizmu a trestnej činnosti, a tým v boji proti kriminalite a snahe o posilnenie bezpečnosti. Pravidlá platia v celej EÚ od leta 2007.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies