Na veľtrhu Danubius Gastro sa predstaví aj Villa Vino Rača

NETKY.SK • 14 Január 2011, 08:24 • 2 min
Na veľtrhu Danubius Gastro sa predstaví aj Villa Vino Rača

Na veľtrhu Danubius Gastro sa predstaví aj Villa Vino Rača

slovakia

left justify in out

Račianske tradície pestovania hrozna na svahoch Malých Karpát sú staré okolo dvoch tisícročí. Na ne úspešne nadväzuje už vyše 60 rokov spoločnosť Villa Vino Rača. Hospodári na približne 125 hektároch vinohradov. Typickým produktom spoločnosti je Frankovka modrá, respektíve jej "vyšší level" Tereziánska frankovka.
Villa Vino Rača sa môže pochváliť desiatkami odrodových vín, ktoré na prestížnych medzinárodných vínnych prehliadkach získali zlaté medaily. To je dobrý prísľub pre spotrebiteľskú verejnosť, ktorá bude môcť na nadchádzajúcej výstave Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe konfrontovať, akým smerom sa uberá moderná výroba vín, v čom spočíva osobitná pečať technológie výrobcu, ktorá sa podpisuje pod výslednú kvalitu.
Ťažiskom produkcie spoločnosti, ktorá sa rozsahom výroby zaraďuje medzi stredné vinárske firmy, sú akostné odrodové biele a červené vína a podľa podmienok a kvality konkrétneho ročníka aj vína s prívlastkom. "I keď sa všeobecne hovorí o tom, že ročník 2010 nebol z tých najlepších, myslím si, že pri dobrej starostlivosti a ochrane i v tomto ročníku sa môžu vyrobiť pekné prívlastkové vína s osobitným charakterom, kyselinami a vhodnými aromatickými látkami," uviedol pre TASR predseda spoločnosti Ján Krampl.
Zárukou kvality dobrého vína je oberanie zdravého hrozna v optimálnom období zrelosti. V prípade dokonale vyzretého hrozna, zbieraného do malých prepraviek, ako jediná na Slovensku používa Villa Vino Rača preberací stôl, kde sa oberané hrozno ešte raz kontroluje a v prípade potreby sa zbavuje narušených bobúľ tak, aby bola zabezpečená dokonalá kvalita konečného produktu. Nadväzuje šetrné spracovanie na moderných lisovacích zariadeniach. Vo výrobnom procese v celom rozsahu spoločnosť využíva modernú technológiu riadeného kvasenia, odkaľovanie muštov a následné prekvášanie muštov čistými kultúrami kvasiniek pri teplote maximálne 20 stupňov Celzia. "Pridávanie kvalitných kultúr vínnych kvasiniek, počítačom riadené prekvášania muštov a rmutov a v konečnom dôsledku sledované dozrievanie vína v hygienicky vyhovujúcom a teplotne stabilizovanom prostredí musí byť úplnou samozrejmosťou. Potom už je vecou odbornosti technológa, ktorý určí, kedy je víno na zenite kvality a môže sa fľašovať do spotrebiteľskej siete," dodal Krampl.
Výsledkom dôsledne dodržiavaných technologických postupov sú maximálne vyvážené vína, ktoré majú nielen čistú vôňu s výrazným odrodovým charakterom, ale i sviežu a lahodnú chuť. Vďaka týmto atribútom je račianske víno obľúbené aj medzi najnáročnejšími konzumentmi.
Už 18. ročník tradičného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro sa uskutoční v termíne 20. – 23. januára vo výstavníckom komplexe Incheba Expo Bratislava. Veľtrh, na ktorom sa prezentujú produkty a služby gastronómie, potravinárstva a hotelierstva je na slovenskom trhu nosným podujatím tohto zamerania.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies