Na verejnú kanalizáciu je napojených 66 % obyvateľov, žumpy stále znečisťujú životné prostredie

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 14:19 • 2 min
Na verejnú kanalizáciu je napojených 66 % obyvateľov, žumpy stále znečisťujú životné prostredie

BRATISLAVA - Na Slovensku je na verejnú kanalizáciu napojených asi 66 percent obyvateľov a stále veľa domov má žumpy, ktorých obsah vypúšťa trativodmi do cestných rigolov a obecných potokov, čím sa výrazne znehodnocuje životné prostredie. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preto pokračuje v budovaní čistiarní odpadových vôd a kanalizácií.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol envirorezort pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý je tento rok zameraný na odpadové vody, dobrým signálom je, že objem vypúšťaných odpadových vôd na Slovensku postupne klesá.

 

„V roku 2015 sa produkcia odpadových vôd znížila o vyše 43 percent oproti roku 2000. Taktiež kvalita pitnej vody na Slovensku dlhodobo vykazuje vysokú úroveň, až 99,7 percenta. Počet obyvateľov zásobovaných vodou z verejných vodovodov v roku 2015 dosiahol 88,3 percenta,“ vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos. Priemerná spotreba vody u Slovákov predstavuje približne 120 litrov na osobu a deň, avšak v priemere iba štyri litre vody denne je na varenie a pitie, zvyšok na kúpanie a sprchovanie, pranie, umývanie riadu či polievanie záhrady.   

Právo na prístup človeka k zdravotne nezávadnej vode je podľa OSN jedno zo základných práv človeka. V súčasnosti však viac ako 663 miliónov ľudí nemá dostatočný prístup k bezpečnej pitnej vode a k základným hygienickým podmienkam. Odhaduje sa, že do roku 2030 celosvetový dopyt po vode vzrastie o 50 percent. Vzhľadom na to sa budú musieť viac uplatňovať nové prístupy k čisteniu odpadových vôd a jej využívanie, a to najmä v mestách, kde budú podľa odhadov v roku 2050 žiť až takmer dve tretiny celkovej svetovej populácie.

 

Už v súčasnosti až 80 percent odpadových vôd prúdi späť do prírody bez akejkoľvek úpravy. Až 1,8 miliardy ľudí používa pitnú vodu kontaminovanú fekálnym znečistením, čo spôsobuje okolo 842 000 úmrtí ročne. Ako uvádza vo svojej správe Štátna ochrana prírody SR, v rokoch 2020 až 2025 by mali čističky odpadových vôd produkovať nielen čistú vodu, ale aj bioenergiu a biomateriál. Voda sa tak nebude iba čistiť, ale pretvárať a zhodnocovať.   

Svetový deň vody vyhlásila OSN na Konferencii o životnom prostredí a rozvoji v Riu de Janeiro v roku 1992. Cieľom je poukázať na význam vody v živote človeka a propagovať aktivity na ochranu vodných zdrojov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies